Hozzávalók:
8 nagyobb csirkefelsőcomb (kicsontozva kb. 1 kg), kb. 1 púpozott kiskanál só, őrölt fekete bors, kb. 2 evőkanál étkezési keményítő, 3 evőkanál olaj
a teriyaki szószhoz:
diónyi darab gyömbér, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 dl világos szójaszósz, 0,75 dl sake és 0,75 dl mirin (rizsből készült japán italok) – lehet helyettük 1,5 dl édes fehérbor is, 1 evőkanál nádcukor (barna cukor), 1 evőkanál méz, 1 evőkanál pirított szezámmag
a körethez:
3 csomó újhagyma, kb. fél kiskanál só, 3 evőkanál szezámolaj, 1 mokkáskanál darált csilipaprika, 2 evőkanál sötét szójaszósz, 30-35 dkg jázminrizsből főzött párolt rizs
1. A zöldségeket megtisztítjuk. A gyömbért és a fokhagymát finomra aprítjuk. Az újhagymát 3-4 centis darabokra vágjuk, a vastagabb részét és a zöldjét külön rakjuk félre.
2. A teriyaki szószhoz valókat összekeverjük.
3. A ombokat kicsontozzuk, majd mindkét oldalukat megsózzuk, megborsozzuk. Ezután a keményítőben úgy forgatjuk meg, hogy körös-körül vékonyan bevonja a csirkét.
4. Nagy serpenyőben az olajat kissé megforrósítjuk, a húsokat bőrös oldalukkal lefelé belerakjuk, és a közepesnél erősebb lángon 10 percig sütjük. Akkor jó, amikor a bőre jó ropogósra sült. Ekkor megfordítjuk, a másik oldalukat is 5 percig sütjük, erre az időre le is fedjük, hogy garantáltan átsüljünk a közepe is. A fedelét leemeljük, a teriyaki szószt ráöntjük, és még pár percig pároljuk. Közben a szószt evőkanállal a sült combra locsolgatjuk. Akkor jó, ha mázszerűen bevonja a pecsenyét.
5. Amíg a hús sül, nagy serpenyőbe kb. 1 deci vizet öntünk. Az újhagyma vastagabb részét rászórjuk, kissé megsózzuk, lefödjük, jó közepes lángon 10 perc alatt roppanósan puhára pároljuk. Ekkor az újhagyma darabolt szárát is hozzáadjuk, a szezámolajjal, a csilipaprikával és a sötét szójaszósszal ízesítjük. Pár percig pároljuk, lefödve tálalásig félretesszük.
6. Tálaláskor a rizsből tányérra “talapzatot” halmozunk, ere kerül a párolt újhagyma. A combokat fölszeleteljük, szép sorban az előzőekre halmozzuk. Egy kevés teriyaki szósszal meglocsoljuk.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag (rizzsel, újhagymával): 948 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.