Fejtettbabfőzelék


Hozzávalók:
50 dkg frissen kifejtett tarkabab (héjastól 1 kg), só, 1 vöröshagyma, 2 babérlevél, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj vagy fakanálnyi zsír, 2 evőkanál finomliszt, 1 csapott kiskanál pirospaprika, 1 púpozott evőkanálnyi finomra vágott petrezselyem, egy kis pohár (175 gramm) tejföl, 1 csapott mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 púpozott mokkáskanál kristálycukor, 1-2 mokkáskanál ételecet

1. A frissen fejtett babot hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, lábasba szórjuk és annyi, – kb. 7 dl -, vizet öntünk rá, amennyi ellepi. A finomra vágott hagymával és a babérlevéllel fűszerezzük, és lefödve puhára főzzük.
2. Amíg a bab fő, elkészítjük a rántást. A fokhagymát pépesre zúzzuk. Az olajat (zsírt) serpenyőben vagy kisebb lábasban kissé megforrósítjuk, a lisztet beleszórjuk, és kevergetve 2-3 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk. A tűzről lehúzzuk, a fokhagymát elkeverjük benne. A pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, majd hozzáadjuk a petrezselymet is.
3. Ha ez a rántás kihűlt, először a tejföllel, azután 1-2 merőkanálnyi forró főzőlével keverjük simára. Ha van a családban tejérzékeny, aki nem eheti a tejfölt, akkor csak a levessel keverjük simára. Egy mozdulattal a tűzről félrehúzott babhoz öntjük, majd újra tűzre téve kevergetve 2-3 percig forraljuk, hogy ne maradjon lisztízű. A habarásos edényt 1-2 deci vízzel kiöblítjük, ezzel állítjuk be a főzelék sűrűsségét. Közben a borssal, a cukorral és az ecettel kellemesen pikánsra ízesítjük, ha kell, utánasózzuk.
4. Ha nem tettük bele a tejfölt, akkor vagy mindenki aki akar, tesz majd bele magának a tányérján vagy kiveszünk a főzelékből annak, aki nem eheti a tejfölt. A tejfölt egy kevés forró lével kikeverjük, így öntjük a többi főzelékhez.

Jó tanács
– Petrezselyem helyett kaporral vagy tárkonnyal is készíthetjük.

4 főre
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 478 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.