Hozzávalók:
8 kaliforniai paprika (1,4 kg), só, őrölt fekete bors, 1 jó közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, néhány friss bazsalikomlevél, 6 evőkanál sütéshez való olívaolaj, 80 dkg hámozott kockázott paradicsom (konzerv is lehet), 60 dkg darált marhahús, 8 evőkanál főtt rizs, 20 dkg mozzarella sajt (a lében eltett fajta), 5-6 dkg reszelt parmezán sajt, 1 csapott kiskanál morzsolt origano
a tálaláshoz:
2-3 evőkanál olívaolaj, friss bazsalikomlevél
1. A kaliforniai paprikákat megmossuk, leszárogatjuk, majd a szár felöli részüket kb. ujjnyi vastagságban levágjuk. A paprikákat, miután kikanyarítottuk a magházukat, enyhén besózva, beborsozva félrerakjuk. Azt a részt, amit levágtunk, abból a szárát eltávolítjuk, a paprika húsát 1 centis kockákra aprítjuk. A hagymát, a fokhagymát és a petrezselymet finomra a bazsalikomt durvára vágjuk.
2. Nagy serpenyőben 2 evőkanál olajat megforrósítunk, a hagymát rárakjuk és kevergetve 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk, de megpirulnia nem kell. Közben kissé megsózzuk. A fokhagymát hozzáadjuk, 1 percig együtt pirítjuk, majd rárakjuk a fölkockázott paprikát, megborsozzuk. Keverve, rázogatva 6-7 perc alatt roppanósan puhára sütjük, de megpirulnia nem kell. Félidőben kb. 4 evőkanálnyi kockázott paradicsomot adunk hozzá. Amikor kész, átrakjuk egy tűzálló tálba. A serpenyőt újra tűzre tesszük, 2 evőkanál olajat forrósítunk benne, a húst rárakjuk. Kevergetve kb. 10 percig pirítjuk, közben megsózzuk, megborsozzuk. Átszedjük a hagymás paprikához. A rizst hozzáadjuk, a mozzarellát és a parmezán felét hozzáreszeljük. Megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk, fűszerezzük.
3. A töltésre váró paprikákat olívaolajjal vékonyan körbekenjük, majd az ízes masszát az üregükbe púpozzuk. Tepsibe állítgatjuk és 1 deci vizet öntünk alá. A töltött paprikákra 1-2 paradicsomkockát és 1-1 kisebb bazsalikomlevelet rakunk. A maradék parmezánt a tetejükre reszeljük. Alufóliával letakarjuk és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC, légkeveréses sütőben 170 ºC) 30 percen át sütjük. Ekkor a fóliát eltávolítjuk és a paprikát még kb. 25 percre visszatoljuk a sütőbe.
4. Amíg a paprika sül, elkészítjük a mártást. Ehhez a megmaradt kockázott paradicsomot merülőmixerrel pürésítjük, kissé megsózzuk, megborsozzuk, durvára aprított bazsalikommal és origanoval fűszerezzük. Kevergetve fölforraljuk.
5. Minden tányér közepére 2-3 evőkanál paradicsomos mártást locsolunk, egy kicsit elkenjük, és ráültetünk 2 töltött paprikát. Egy kevés olívaolajjal körbelocsolva, bazsalikomlevéllel díszítve tálaljuk.
4 főre
Elkészítési idő: 2 óra
Egy adag: 998 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.