Hozzávalók
a gnocchihoz:
kb. 1 kg lisztes fajtájú “C” jelölésű burgonya (főzve, áttörve 80 dkg), só, 1 db XL-es vagy 2 db M-es tojás, 25-30 dkg finomliszt
a nyújtáshoz:
finomliszt
a paradicsommártáshoz:
4-5 evőkanál sütéshez való olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 üveg (700 gramm) passzírozott paradicsom, kb. 1 csapott kiskanál só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 2-3 ág bazsalikomlevél
a rétegezéshez:
25 dkg pizzára való mozzarella sajt, 10 dkg parmezán jellegű sajt
1. A burgonyát héjastól jól megmossuk, enyhén sózott vízben megfőzzük, leszűrjük. Amilyen melegen csak tudjuk, meghámozzuk, majd szőrszitán (esetleg burgonyanyomón) nyomban áttörjük és így hagyjuk teljesen kihűlni.
2. Amíg a krumpli fő, megfőzzük a mártást. Az olívaolajat nagy serpenyőben kissé megforrósítjuk és a fokhagymát néhány perc alatt megpirítjuk benne. Ezután kiemeljük, az olajat egy kissé hűlni hagyjuk, a passzírozott paradicsomot ráöntjük. Megsózzuk, megborsozzuk, a száráról lecsipkedett bazsalikommal fűszerezzük. Pár percig forraljuk, félrehúzzuk.
3. A gnocchihoz a kihűlt burgonyát a tojással, a több részletben rászitált liszttel és kb. 1 csapott kiskanál sóval összedolgozzuk. Akkor jó, ha olyan közepesen kemény tészta lesz belőle, amelyik elválik az edény falától.
4. Meglisztezett gyúrólapra borítjuk, 8-10 részre osztjuk. Egyenként kissé meggömbölygetjük, majd ujjnyi vastagságú rúddá sodorjuk. Tetejét egy kevés liszttel meghintjük, a rudat kissé ferdén kb. 1 centi vastagon fölszeleteljük. Ez a legegyszerűbb és leggyorsabb darabolási mód, de lehet másként is formálni a gnocchit, ez a videóban megtalálható.
5. Nagy lábasban vizet forralunk, jól megsózzuk, a tésztát beleszórjuk, és kb. 5 percig főzzük. Ezután szűrőlapáttal rászedjük a paradicsomos mártásra és összeforgatjuk.
6. A mozzarella sajtot kisebb kockákra vágjuk, a parmezánt lereszeljük. A kétféle sajtot, a parmezán egyharmadát meghagyva, a paradicsomos gnocchival összeforgatjuk, ha úgy látjuk, keverhetünk még hozzá bazsalikomlevelet, majd tűzálló tálba rakjuk. A tetejét a félretett parmezánnal meghintjük, végül előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (210 ºC, légkeveréses sütőben 200 ºC) kb. 15 percig sütjük.
5 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 622 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.