Töltött káposzta ázsiai ízesítéssel


Hozzávalók:
1,2 kg savanyú káposzta, 8 savanyúkáposzta-levél, 3-4 gerezd fokhagyma, 5 centis darab gyömbér (25 gramm), 1-2 apró csilipaprika (lehet fél kiskanál Erôs Pista is), 1 nagyobb újhagyma, 1 vöröshagyma, 2-2 evôkanál étolaj (napraforgó) és szezámolaj, 3-4 evôkanál sűrű sötét szójaszósz, 1 evőkanál currypor, kb. 1 kiskanál halszósz, 3 evôkanál méz, só, 1 kiskanál étkezési keményítő
a húsgombóchoz:
60 dkg darált sertéshús (pulykafelsőcomb is lehet), 6-8 evőkanál fôtt rizs (10 dkg nyers rizs),1 tojás, 3-4 gerezd fokhagyma, 1-2 apró csilipaprika (lehet fél kiskanál Erős Pista vagy csilipor is), 3 evôkanál sötét szójaszósz, 1,5 kiskanál currypor, 1 evőkanál méz, só
a díszítéshez:
szezámolaj, 1 újhagyma, 1 apró csilipaprika, 2 evőkanál pirított szezámmag

1. A savanyú káposztát, ha túl savanyúnak találnánk, kimossuk. A káposztaleveleket is átmossuk, ha kell, majd vastag erüket elvékonyítjuk, hogy hajlítani lehessen. Az összes fokhagymát, gyömbért, csilipaprikát, újhagymát és hagymát megtisztítjuk. Az előbbieket finomra aprítjuk, az újhagymát zöldjével együtt karikákra, a vöröshagymát félkarikákra vágjuk.
2. A húst tálba rakjuk, a fele gyömbért, fokhagymát és csilit hozzáadjuk. Belekerül még a rizs és a tojás is. A szójaszósszal és a curryporral fűszerezzük, a mézzel ízesítjük, kissé megsózzuk. 2-3 káposztaleveleket egymás mellé fektetünk, tölteléket halmozunk rá. A levelet egyik oldalról a töltelékre hajtjuk, majd fölgöngyöljük, és a másik oldalát a batyuba gyűrögetjük.
3. A kétféle olajat lábasban kissé megforrósítjuk, a fokhagyma, gyömbér és csili másik felét valamint a hagymát rárakjuk, kevergetve 2-3 perc alatt megfuttatjuk. Ezután rárakjuk, az aprókáposztát is. A szójaszósszal, a curryporral, a gyömbérrel, a halszósszal és a mézzel ízesítjük, az újhagymát hozzáadjuk. A töltelékeket rárakjuk, annyi vizet (7-8 deci) öntünk rá, amennyi a töltelékeket is félig ellepi. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödjük és kis lángon 1 óra – 1 óra 15 perc alatt puhára fôzzük. Közben az edényt néhányszor megrázzuk, nehogy a káposzta letapadjon. Keverni nem kell, mert akkor a töltelék összetörhet.
Amikor kész, a töltelékeket a lábasból kivesszük.
4. A keményítőt egy kevés hideg vízzel simára keverjük, a káposzta levét ezzel sűrítjük, ha kell, utánasózzuk. Akkor jó, ha a káposzta savanyúsága, a méz édes íze, a paprika csípôssége, a szója és a curry is egyaránt harmonikusan kiérzôdik belôle.
5. Tálaláskor újhagyma – és csilikarikákkal díszítjük, egy kevés szezámolajjal meglocsoljuk és pirított szezámmagot szórunk rá.

Megjegyzés
A fúziós konyha
Ahol évtizedekig, évszázadokig együtt él többféle náció, az idõk folyamán konyhai világuk keveredik. Mindez manapság a bevándorlással, a nyersanyagok szinte korlátlan hozzáférésével, az információk (receptek) határtalan áramlásával felgyorsult. Ez a természetes folyamat adta az ötletet a konyha mûvészeinek, hogy az 1970-es évek végén létrehozzák az úgynevezett fúziós konyhát (fusion cuisine), melyben már tudatosan keverik a nemzetek fõzõtudományának sajátosságait, így alkotva új ételkreációkat. Az új irányzat üttörõi a klasszikus francia konyha megújítói, a nouvelle cuisine elindítói voltak, amikor a francia konyhába olvasztották a távol-keleti konyha egyes elemeit.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Egy adag: 783 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.