Vágott zsemle (buci)


Hozzávalók:
50 dkg finomliszt, 1 dkg (10 gramm) só, 300 gramm hideg víz, 0,5 dkg (5 gramm) élesztő, 20 gramm olaj
a formáláshoz:
egy kevés finomliszt

1. A lisztet tálba szórjuk, még jobb, ha szitáljuk, majd a sóval összeforgatjuk. A vizet kimérjük, az élesztőt belemorzsoljuk, habverővel jól elkeverjük, azután az olajat is hozzáadjuk. A liszt közepét kimélyítjük, az élesztős keveréket beleöntjük. Először csak 2-3 ujjal kevergetjük, majd ahogy kezd összeállni, 3-4 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Folpackkal légmentesen lezárjuk, esetleg bebugyoláljuk még egy konyharuhával is, és szobahőmérsékleten (20-22 ºC) 7-9 órán át kelni hagyjuk. (Fontos, 10 óránál semmiképpen ne kelesszük tovább!)
2. Ezt követően enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, majd 9 egyenlő részre osztjuk.
Egyenként kissé ellapítjuk, majd a videóban látható módon megformáljuk, azaz fölül egy ujjal, alul két ujjal megfogjuk a tésztát, és középről egy kis darab tésztát kifelé meghúzunk, majd középre visszahajtjuk. Kicsit forgatunk a tésztán és a műveletet megismételjük, egy kis buci esetében 8-10 alkalommal. Ha ez megvan, megfordítjuk a bucikat, hogy a tészták találkozása lefelé legyen. Egy kicsit meggömbölygetjük, és a tenyerünk élével két oldalról alul megnyomjuk, így lesz meg a hosszúkás formája. Konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten 30 percen át kelesztjük.
3. A sütő aljába beteszünk egy kisebb tűzálló tálat. Ezután elkezdjük melegíteni a sütő jó nagy lángra, 240-250 ºC -ra.
4. A megkelt bucikat vizes ecsettel lekenjük, a tepsire is spriccelünk egy kevés vizet, majd az előmelegített sütőbe toljuk. Ugyanebben a pillanatban a betett kis tálba jó pohárnyi vizet öntünk, hogy a péksütemény a keletkező gőzben sülhessen. 20 percig sütjük.
5. Amikor a zsemle kész, vizes ecsettel megkenjük és rácsra rakva hagyjuk kihűlni.

9 darab
Elkészítési idő: 1 óra + sok óra (7-10 óra) kelesztés
Egy darab: 215 kcal

A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.