Kelkáposzta főzelék kínai kelből


Hozzávalók:
egy fej (kb. 1,4 kg) kínaikel, 1 kg (tisztítva mérve 80 dkg) burgonya, 1,1 liter víz, 1 csapott evőkanál só, 5 gerezd fokhagyma, 1 csapott kiskanál őrölt köménymag, 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors, 1 púpozott kiskanál majoránna, 10 dkg sertészsír vagy 1 dl olaj, 3 púpozott evőkanál finomliszt, 1 púpozott kiskanál jóféle pirospaprika

1. A káposztát félbevágjuk, ezután nagyobb (kb. 3×3 centis) kockákra vagy jó ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és amikor a torzsájához érünk, azt kivágjuk. A torzsáját azért nem távolítjuk el előre, mert könnyebb szeletelni ha rajta marad, összetartja a leveleket. Lábasba rakjuk, és kb. 1,1 liter vizet öntünk rá, de nem kell hogy ellepje, mert a kel nagyon összeesik. A burgonyát megtisztítjuk, 2,5-3 centis kockákra vágjuk, a káposztához adjuk. A fokhagyma gerezdeket félbevágjuk, és miután zöld csírájukat kivágtuk, pépesre zúzzuk.
2. A kelt és a krumplit megsózzuk, az őrölt köménnyel, a borssal és a majoránnával fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon kb.20 perc alatt puhára főzzük.
3. Közben fokhagymás paprikás rántás készítünk, vagyis a zsírt (olajat) serpenyőben kissé megforrósítjuk, a lisztet kevergetve, közepes lángon, 2-3 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk benne. Nagyjából 1 perc elteltével hozzáadjuk a fokhagymát is. Amikor kész, lezárjuk, a pirospaprikát elkeverjük benne. 1 deci hideg vizet ráöntünk, hogy visszahűljön, de elkeverni nem kell!
4. A puha káposzta főzőlevéből egy keveset a rántásra szűrünk, és simára keverjük. Amikor a káposzta is meg a burgonya is megpuhult, a rántást egyszerre hozzáöntjük, és 2-3 percig forraljuk, ezalatt a leve kellően besűrűsödik. Aki tapasztaltabb, a zsíros rántást mindenféle kikeverés nélkül a főzelékhez adhatja. Mélytányérokba merve tálaljuk. 

Jó tanács
– Aki szereti, kis darab füstöltszalonna-bőrkét is beledobhat.

5 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag: 480 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.