Hozzávalók:
egy kb. 2,2 kg-os konyhakész pecsenyekacsa, só, 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál majoránna, fél narancs, fél alma, 4 gerezd fokhagyma, 1 közepes vöröshagyma, 1-2 ág friss vagy 1 kiskanál szárított kakukkfű
a sütéshez:
2 vöröshagyma, 3 dl víz, 3 dl zamatos fehérbor, 2 babérlevél, fél kiskanál só
a szalonnás kelbimbóhoz:
16-20 szem kelbimbó, 15 dkg főtt füstölt császárszalonna, 1 evőkanál kacsazsír, kb. 1-1 csapott mokkáskanál őrölt köménymag és őrölt fekete bors, 1 mokkáskanál majoránna, fél kiskanál só, kb. 2 dl víz
a burgonyafánkhoz:
80 dkg héjában főtt még melegen áttört burgonya (tisztítva, áttörve mérve 60 dkg), 1 nagy tojás, 5 evőkanál (kb. 10 dkg) finomliszt, 3 dkg olvasztott vaj, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 csapott kiskanál só, késhegynyi reszelt szerecsendió, bő olaj a sütéshez
a narancsos mártáshoz:
2 evőkanál olvasztott kacsazsír, 1 evőkanál finomliszt, 3 dl pecsenyeszaft (jus), 2 dl narancslé, 2 evőkanál méz, kicsit kevesebb mint 1 evőkanál balzsamecet, 1 evőkanál sötét szójaszósz, só
1. A kacsát az esetlegesen rajta maradt szőrszálaktól, tolltokoktól megtisztítjuk, azaz lekapargatjuk vagy ha kell le is perzseljük hozzá. A püspökfalatot levágjuk, ez nem kell az étel elkészítéséhez. A szárnyvégeket és a nyakbőrt is levágjuk, ezeket félretesszük. 4 %-os sópácot készítünk, azaz 2,5 liter vízben 10 deka sót feloldunk. A kacsát akkora edénybe tesszük, amekkorába éppen belefér, és a sós vizet ráöntjük. A kacsa tetejére nehezékképpen tányért fektetünk, hogy a sós lé a kacsát mindenhol érje. 24 órán át hűtőszekrényben pácoljuk, majd lecsöpögtetjük, hideg vízzel kissé leöblítjük.
2. A fél narancsot és almát, a félbevágott fokhagymagerezdeket és a kockázott hagymát egy kevés kakukkfűvel fűszerezve összeforgatjuk, a szárnyas hasüregébe töltjük. A combjait zsineggel összekötjük, így lesz szép formája a szárnyasnak, amit rácsra teszek.
3. A hagymát félcenti vastag karikákra vágjuk, tepsibe rakjuk a félretett szárnyvégekkel, esetleg nyakkal együtt. A vizet és a bort ráöntjük, a babért beledobjuk, megsózzuk és a kacsát ráccsal együtt rátesszük.Ezután alufóliával körbeburkoljuk és közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben vagy alsó felső sütéssel 165 ºC-on), az alsó rácsra téve 90 percig sütjük. Amíg készül, elkészítjük a köreteket.
4. A jól megmosott burgonyát héjában enyhén sózott vízben megfőzzük. Közben a kelbimbót megtisztítjuk, azaz a torzsájából egy kis szeletet levágunk, foltos külső leveleit lefejtjük. A száránál (torzsájánál) kereszt alakban minden szemet bemetszünk, így egyformán puhul – fagyasztott zöldség esetében ezt nem kell. A szalonnát félcentis kockákra vágjuk, a zsírral együtt lábasba vagy serpenyőbe rakjuk, pár percig pirítjuk. A kelbimbót hozzáadjuk, a köménnyel, a borssal és a köménnyel fűszerezzük, kissé megsózzuk. Kb. 2 deci vizet üntünnk rá, lefedjük, 7-8 percig így pároljuk. Ezután a fedelét levesszük és a kelbimbót nagy lángon újabb 7-8 perc alatt puhára pároljuk, akkor jó, ha a végére szinte zsírjára sül.
5.A puha burgonyát még melegen meghámozzuk, áttörjük és megvárjuk, hogy kihűljön. Ezután a tojással, a liszttel, a vajjal, a sütőporral, a sóval és a szerecsendióval összekeverjük. Egy kisebb lábasban vagy serpenyőben kb. ujjnyi olajat forrósítunk. Egy evőkanalat hideg olajba mártunk, majd ezzel a burgonyás masszából csinos galuskákat szaggatunk a forró olajba. Akkor lesz igazán szép, ha a szabad tenyerünket kissé beolajozzuk és a galuskákat ezen hengergetjük formásra. A forró olajban kb. 5 percig sütjük, közben mindegyiket többször megforgatjuk, hogy körös-körül aranybarna legyen. (Legideálisabban 170 ºC -os olajban, fritőzben süthető.) Papírszalvétára szedve lecsöpögtetjük.
6. A kacsát 90 perc elteltével a sütőből kiemeljük, a fóliát levesszük róla. A szárnyast átfordítjuk úgy, hogy a háta legyen felül, ízes levével meglocsoljuk. A sütés erősségét 20 fokkal megemeljük (185 ºC) és a kacsát immár fedetlenül 20-25 percig így sütjük. Ezután visszafordítjuk a hátára, a melle legyen felül, ízes levével meglocsoljuk és további kb. 25 percig sütjük.
7. Amikor a kacsa kész félretesszük. Ízes levét, miután a hagymakarikákat félreraktuk, átszűrjük és egy kicsit ülepedni hagyjuk. Amikor a zsír feljött a tetejére, lekanalazzuk róla. Ebből 2 evőkanálnyit kisebb lábasba rakunk, a lisztet kevergetve megforrósítjuk rajta. A zsírtalanított pecsenyeszaftból 3 decinyit ráöntünk a narancslével együtt, a mézzel édesítjük, a balzsamecettel és a szójaszósszal ízesítjük. Kevergetbe pár percig forraljuk, ha kell utánasózzuk.
8. A sült kacsát elnegyedeljük, a kelbimbóval, a burgonyafánkkal és az ízes hagymakarikákkal együtt a még meleg sütőben kissé átforrósítjuk. Tálaláskor a hagymakarikákat tányérra rakjuk, a kacsasültet ráfektetjük. A köreteket melléhalmozzuk és a narancsos mártással körülöntjük. Narancsszeletekkel díszíthetjük.
4 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag (köretekkel): 1310 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.