Magyaros sertéssült petrezselymes burgonyával, paradicsomos uborkasalátával


Hozzávalók:
1,5 kg csont nélküli sertéscomb (ennek csak kétharmada kell ehhez a recepthez), só, 12 kisebb gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj (lehet olvasztott zsír is), kb. 2 kiskanál köménymag, 1 kiskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanál majoránna, 1 kiskanál pirospaprika, 1 kisebb vöröshagyma, 1 kiskanál finomliszt, fél kiskanál sűrített paradicsom
a körethez:
1,5 kg főzni való burgonya, só, 5 dkg vaj, 2-3 evőkanál olaj, kb. fél kiskanál őrölt fekete bors, 1 csokor petrezselyem
a salátához:
1 kígyóuborka (35 dkg), kb. 1 kiskanál só, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 púpozott evőkanál porcukor, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1-2 evőkanál ecet, 3 közepes szem paradicsom

1. A sertéscombot ha túl vastag lenne, – mint a videóban szereplő dió része -, kettévágjuk, ez megkönnyíti a későbbi munkát. 4 %-os sóoldatot keverünk, azaz 2 liter vízben kevergetve föloldunk 8 deka sót, a húst belefektetjük úgy, hogy a sós víz ellepje, és éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
2. Másnap a húst lecsöpögtetve tepsibe rakjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, ha volna benne nagyobb, azokat félbevágjuk. A húsba éles kiskéssel kisebb lyukakat fúrunk, és a fokhagymát beledugdossuk. Az olajat a húsra öntjük, a köménnyel, a borssal és a pirospaprikával mindkét oldalukat megszórjuk, majd a fűszereket az olajjal együtt alaposan a húsba masszírozzuk. Mellédobunk 2 gerezd fokhagymát és egy cikkekre vágott vöröshagymát, ez majd a pecsenyelevet ízesíti. A húst betoljuk a sütőbe, és 140-150 ºC-on kb. 1 óra 20 percen át sütjük. Nagyjából félidőben öntünk alá 2 deci vizet, és a húst szaftjával többször meglocsoljuk. Amikor kész, a sütés erősségét 180-190 ºC-ra emeljük, és a tepsit a felső rácsra téve, a húst még 5 percig sütjük, hogy egy kis kérget kapjon.
3. A kígyóburkát megmossuk, majd miután a végeit levágtuk, félbehasítjuk és vékonyan fölszeleteljük. Tálba rakjuk, megsózzuk, 1-1,5 deci hideg vizet öntünk rá, összeforgatjuk, félretesszük.
4. Amíg az uborka a sóban áll, a burgonyát megmossuk, héjában, enyhén sós vízben megfőzzük. Hűlni hagyjuk, meghámozzuk, 2 centis kockákra vágjuk. Nagy serpenyőben a vajat az olajjal együtt kissé megforrósítjuk, a burgonyát rárakjuk, kissé megpirítjuk, közben megsózzuk, megborsozzuk, a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük.
5. Az uborkát a pépesre zúzott fokhagymával, a porcukorral, a borssal és az ecettel ízesítjük, összekeverjük. A paradicsomokat félbevágjuk, majd miután zöld szárukat kimetszettük, félkarikákra vágjuk, az uborkához keverjük.
6. A sültet kissé hűlni hagyjuk. Szaftját lábasba öntjük, a lisztet a teteén összegyűlt zsírba szórjuk, és megvárjuk, míg azt a zsír beissza. A sűrített paradicsommal ízesítjük, pár percig forraljuk, ha kell, egy kevés vízzel hígítjuk. Ezután merülőmixerrel simára keverjük (a sült hagymát és fokhagymát pépesítjük benne), azután átszűrjük.
7. A húst a rostjaira merőlegesen fölszeleteljük, pontosabban 6 adagnyit levágunk belőle, a többit másnapra egészben félretesszük. A sült hússzeleteket az ízes pecsenyeszaftban megforrósítjuk.
8. Tálaláskor a pirított petrezselymes burgonyát tányérra halmozzuk és mellérakjuk a hússzeleteket, amit a pecsenyeszafttal leöntünk. A salátát külön tálaljuk hozzá, de kínálhatjuk. savanyúságokkal is.

6 főre
Elkészítési idő: 2 óra + sózás
Egy adag (körettel, salátával): 832 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.