Koreai zöldséges palacsinta (Yachaejeon)


Hozzávalók:
15 dkg vöröshagyma, 1 csomó (3 szál) újhagyma (22 dkg), fél cső piros húsú kaliforniai paprika (9-10 dkg), 15 dkg laskagomba (eredetileg shiitake gomba), 15 dkg sárgarépa, 15 dkg cukkini, 1 kisebb hegyes zöldpaprika, fél evőkanál só, frissen őrölt fekete bors, szűk 2 csészényi finomliszt (20 dkg), 2-3 evőkanálnyi étkezési keményítő, 2 csészényi hideg víz (5 dl)
a mártogatáshoz:
szójaszósz, rizsecet vagy borecet, darált csilipaprika (Erős Pista is lehet), pirított szezámmag
a sütéshez:
kb. 12 evőkanál olaj

1. Az összes zöldséget megtisztítjuk. A vöröshagymát félbevágva fölszeleteljük, egy csészényi lesz belőle, ami 12 dkg. Az újhagyma zöldjét 4-5 milliméter vastagon fölszeleteljük, a többit lapjában kettéhasítjuk, és kissé ferdén tartva a kést, hosszúkás csíkokra vágjuk. Bő 1 csészényi lesz ez is, ami 22 dkg. A kaliforniai paprikát kisebb csíkokra metéljük, ez szűk 1 csészényi lesz, ami 9-10 dkg. A laskagombát félkisujnyi hasábokra vágjuk, ez 1,5 csészényi mennyiség. A sárgarépát is, a cukkinit is kissé rézsútosan 3-4 milliméter vastagon fölszeleteljük, majd ugyanilyen széles kis hasábokra vágjuk. Ez szintén 1-1 csészényi mennyiséget ad ki. A csípős paprikát fölkarikázzuk. Az így előkészített összes zöldséget tálba szórjuk, a sóval összeforgatjuk, megborsozzuk. 10 percre félretesszük.
2. A mártogatóshoz valókat összekeverjük. Ez majd a tálaláshoz kell, ebbe mártogatjuk bele a kisebb falatokra vágott sült palacsintákat.
3. A besózott zöldséget a liszttel, a keményítővel és a vízzel összekeverjük, és beledolgozhatunk 1 tojást is. Ebből a masszából 4 palacsintát süthetünk.
4. Nagy, lehetőleg teflon bevonatú serpenyőben 3 evőkanál olajat forrósítunk. A zöldséges massza negyedét belekanalazzuk, kerekre, kb. 1 centi vastagságúra ellapítjuk. Közepesen erős tűzön 5-6 percig sütjük, majd lapátkanállal alányúlunk, megfordítjuk. Újabb 3-4 percig sütjük, végül konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük, ezután tesszük tányérra. Így készítjük el az összes palacsintát. Akkor jó, ha a külseje ropogós, belül pedig szaftos, puha, a zöldségek pedig még éppen roppanósak. A palacsintát kisebb falatokra vágjuk vagy pálcikával tépjük kisebbre, a szezámos szójaszószba mártjuk, jól lecsöpögtetjük, így kebelezzük be.

Jó tanács
– Ha maradna a palacsintákból, serpenyőben, pillanatok alatt megforrósíthatjuk.
– Szinte bármilyen zöldségből készíthetjük.
– Nagyjából úgy érdemes kalkulálni, hogy a zöldség mennyiségének szűk egyharmadát vesszük lisztből, illetve vízből is.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 607 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.