Házi pitakenyér + falafel szendvics


Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg finomliszt, 1 csomag (7 gramm) szárított sütőélesztő, 1 csapott kiskanál só, 2 kiskanál kristálycukor, fél kiskanál sütőpor, 300 gramm kézmeleg víz (kb. 3,5 dl), 2 kiskanál olaj
a nyújtáshoz:
1-2 evőkanál finomliszt
a falafel szendvicshez:
hummusz, salátakeverék (jégsaláta, sárgarépa, káposzta), csípős öntet, tahini öntet, falafel (csicseriborsófasírt), 2 paradicsom, 2-3 savanyú uborka

1. A tésztához való lisztet tálba szitáljuk, a sütőélesztővel, a sóval, a cukorral és a sütőporral összeforgatjuk, majd a vizet ráöntjük és pár perc alatt közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle. 1 percnyi dagasztás után a tészta alját is, tetejét is megkenjük egy kevés olajjal, folpackkal letakarjuk, konyharuhába burkoljuk és meleg (kb. 30 ºC-os) helyen 1 óra 45 perc – 2 órán át pihentetjük.
2. Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapra borítjuk és 8, egyenként kb. 10 dekás részre vágjuk. A kis tésztadarabok formázása következik. A tészta szélét három ujjal megfogva kissé elhúzzuk oldalra, majd visszahajtjuk középre. Éppen csak egy kicsit elfordítunk és még 8-10 alkalommal megismételjük ezt a műveletet. Ezután a tésztát úgy tesszük le a gyúrótáblára, hogy az a része legyen alul, ahol a hajtások összeérnek. Meggömbölygetjük, félretesszük. Ugyanígy előkészítjük az összes tésztát, majd letakarva meleg helyen 15-20 percig kelesztjük.
3. Ezután enyhén meglisztezett gyúrólapon kerekre, kb. kistányérnyi nagyságúra, nem túl vékonyra ellapítjuk. (Ha túl vékony, nem emelkedik meg sütés közben!) Két, sütőpapírral bélelt nagytepsire rakjuk, vizes ecsettel lekenjük, 15-20 percig kelesztjük.
4. A sütőt bemelegítjük 250 ºC-ra. Az egyik tepsi pitát betoljuk, 5 percig sütjük, ezalatt gyönyörűen felfúvódik. Mindet megforgatjuk, még 2 percig sütjük. Ugyanígy sütjük meg a másik tepsi pitát is.
5. A falafel szendvics nem más, mint csicseriborsóval, zöldségekkel és ízes öntetekkel töltött pitakenyér. Ehhez a pitakenyeret rostlapon vagy serpenyőben kissé megforrósítjuk, lapjában bevágjuk vagy csak egy vékony kis szeletet levágunk a tetejéből. Hummusszal megkenjük a belsejét, majd salátakeveréket halmozunk bele. Csípős öntettel és tahini öntettel meglocsoljuk, frissen sütött csicseriborsót rakunk rá, – ezt előtte félbe is vághatjuk -, öntetekkel ezt is meglocsoljuk. Erre kis kockákra vágott paradicsomot és uborkakarikákat halmozunk. Készülhet úgy is, főként ha hidegek a hozzávalók, hogy az elkészített szendvicset alufóliába csomagoljuk és kontaktgrillen vagy serpenyőben, de ez rostély is lehet, kissé körbepirítjuk úgy, hogy közben a belseje is megforrósodjon.

Jó tanács
– Tahini öntet helyett tzatziki öntettel is készülhet.
– A falafel, az öntetek és a hummusz receptje itt található: https://receptletoltes.hu/arch%C3%ADvum/27344

8 pitához
Elkészítési idő:
Egy pitakenyér: 234 kcal
Egy falafel szendvics: 749 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.