Hozzávalók:
80 dkg kicsontozott sertéskaraj
a páchoz:
4 gerezd fokhagyma, 7,5 dl tej, 2 dkg (20 gramm) só
a panírozáshoz:
kb. 20 dkg finomliszt, 3 nagy tojás, kb. 25 dkg zsemlemorzsa
a sütéshez:
bő olaj
a bécsi burgonyasalátához:
1,5 kg salátának való burgonya, só, 2-3 lilahagyma (lehet vöröshagyma vagy újhagyma is)
a salátaöntethez:
kb. 6 dl erőleves vagy húsleves, 2 evőkanál porcukor, 2-3 evőkanál mustár, 1 púpozott mokkáskanál őrölt fekete bors, 2-3 evőkanál fehérborecet (lehet másféle enyhe ecet is), 2-3 evőkanál olaj, só, 1 csokor petrezselyem, kis csokor metélőhagyma vagy 2-3 újhagyma zöldje
1. A sütést megelőző napon a karajt, miután a tetején húzódó vékony fehér hártyát lefejtettük, 10 szeletre vágjuk, kiklopfoljuk. Tejes, fokhagymás sópácot készítünk. Ehhez a fokhagymát összetörjük és a tejjel valamint a sóval összekeverjük. Ha a só elolvadt benne, a húsokat belefektetjük, egy éjjelen át hűtőszekrényben érleljük.
2. Ugyancsak a sütést megelőző napon a burgonyát héjában, enyhén sós vízben megfőzzük, leszűrjük, hűlni hagyjuk, meghámozzuk, majd karikákra vágva tálba szórjuk. A lilahagymát megtisztítjuk, szálasra vágjuk, a krumplira szórjuk. Az erőlevest fölforraljuk, és azon forrón, több részletben a hagymás krumplihoz keverjük, így lesz sűrű (“szöttyös”) a szaftja. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a porcukorral, a mustárral, a borssal, a borecettel és az olajjal ízesítjük. Letakarva egy éjszakán át hűtőszekrényben érleljük.
3. Másnap a krumplisalátát megkóstoljuk, ha kell megsózzuk, utánaízesítjük, végül belekeverjük az apróra vágott petrezselymet és metélőhagymát is.
4. A hússzeleteket kissé lecsöpögtetjük, majd a lisztben, a fölvert tojásban és a zsemlemorzsában megforgatva bundázzuk. Bő, jó közepesen forró olajban oldalanként kb. 2 perc alatt megsütjük, konyhai papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük. A burgonyasaláta egyszerre köretként és savanyúságként is szolgál hozzá.
5 főre
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc + érlelés
Egy adag: 978 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.