Amerikai sajttorta erdeigyümölcs-öntettel

Hozzávalók
a tésztához:
10 dkg vaj, 25 dkg darált édes keksz (lehet gluténmentes is),
a forma kikenéséhez:
2 evőkanál olaj
a sajtkrémhez:
50 dkg (500 gramm) natúr tejszínes krémsajt, 30 dkg (300 gramm) tejföl, csipetnyi só, 10 csomag (8 dkg) vaníliás cukor, 4 dkg kristálycukor, 1 kisebb citrom reszelt héja és kifacsart leve, 3 evőkanál (30 gramm) étkezési keményítő, 1-2 mokkáskanál vaníliaaroma, 4 tojás
az erdeigyümölcs-öntethez:
40 dkg fagyasztott erdeigyümölcs-keverék, 1,5 dl víz, 5 csomag (4 dkg) vaníliás cukor, fél citrom, 1 evőkanál étkezési keményítő

1. A tésztához a vajat fölolvasztjuk, a darált kekszhez öntjük, jól elkeverjük. Egy 23 centi átmérőjű csatos tortaforma alját vékonyan beolajozzuk és egy mértre vágott sütőpapírlapot ráfektetünk, rányomunk. A forma belső oldalát is bekenjük vékonyan olajjal, és sütőpapír csíkokat támasztunk neki, így béleljük ki teljesen a tortaformát. A kekszes morzsát egyenletesen elnyomkodjuk benne, közben folyamatosan tömörítjük, így marad egyben, így lesz tartása. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 10 perc alatt elősütjük. Egy kicsit hűlni hagyjuk. Ezután a tortaforma alját és oldalát kívülről, nagyjából a forma harmadáig alufóliával körbevonjuk, körbetapasztjuk. Ez azért kell, hogy ne folyhasson bele a tortába a víz, ugyanis vízfürdőben sütjük majd a tortát.
2. A sajtkrémhez valókat a tojás kivételével tálba rakjuk, jól összekeverjük, majd egyesével beledolgozzuk a tojásokat is. Az elősütött tésztára simítjuk. A sütésre váró tortát egy akkora, magas peremű tepsibe tesszük, amekkorában éppen elfér, és jó ujjnyi magasan vizet öntünk köré. A sütőbe visszatolva, változatlanul közepes lánggal kb. 45 percig sütjük. A végén, ha a teteje túlzottan pirulna, alufóliával letakarjuk. A tepsiből kivesszük, hűlni hagyjuk. Ilyenkor még remegős rajta a sajtkrém, de nem kell hogy keményebb legyen! Éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.
3. Közben a gyümölcskeveréket kisebb lábasba szórjuk, 1 deci vizet ráöntünk, a vaníliás cukorral ízesítjük, a citrom levét belefacsarjuk, sőt a héját is belereszelhetjük. Éppen csak 1 percig forraljuk. A keményítőt 0,5 dl hideg vízben simára keverjük, az előzőekhez öntjük, újabb 1 percig forraljuk, ezalatt kellően besűrűsödik, majd hűlni hagyjuk.
4. Tálaláskor a tortát, miután a tortaformát és a sütőpapírt leválasztottuk róla, forró vízbe mártott késsel cikkekre vágjuk, tányérra rakjuk. Gyümölcsöntetet kanalazunk rá, így tálaljuk.

8 nagy szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + dermesztés
Egy szelet: 633 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.