Sült csirkecomb tepsis zöldségekkel


Hozzávalók:
8 nagy csirkecomb – lehet farrésszel együtt (kb. 2,5 kg), 1 kiskanál pirospaprika, kb- 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors, 1 evőkanál majoránna, kb. 1 csapott evőkanál só, 3-4 evőkanál olaj
a tepsis krumplihoz:
1-1,2 kg burgonya, kevesebb mint 1 csapott evőkanál só, fél kiskanál őrölt fekete bors, 3 evőkanál olaj
a tepsis zöldséghez:
3-4 (30 dkg) kápiapaprika, 3 kisebb (30 dkg) sárgarépa, 30 dkg vöröshagyma, 1 zsenge (30 dkg) cukkini, 1 zsenge (30 dkg) padlizsán, szűk 1 evőkanál só, í csapott kiskanál őrölt fekete bors, 3 evőkanál olaj (lehet sütéshez való olívaolaj is)

1. A burgonyát meghámozzuk, – ha újburgonyát sütünk, akkor azt elég csak alaposan megmosni, hámozni nem kell -, vékony cikkekre vágjuk, tepsibe szórjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, az olajjal meglocsoljuk, alaposan összekeverjük. szétterítjük.
2. A tepsis zöldséghez való zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paprikát 3-4 centis négyzetekre, a répát kissé ferdén 1 centi vastag szeletekre, a vöröshagymát cikkekre vágjuk. A cukkinit és a padlizsánt lapjában négybe vágjuk, majd kb. 3 centi vastagon fölszeleteljük. Mindezeket tepsire szórjuk, megsózzuk, megborsozzuk, az olajjal meglocsoljuk, jól összekeverjük.
3. A csirkecombokat, miután az esetlegesen rajta maradt tolltokokat, pihéket lekapargattuk, és az alsó részükön esetleg maradt vastagabb bőrt is levágtuk, megmossuk, lecsöpögtetve tálba rakjuk. A pirospaprikával, a borssal, a majoránnával, a sóval és az olajjal addig “masszírozzuk”, míg a fűszeres olaj mindenhol bevonja a húst.
4. Úgy kalkuláljunk, hogy a sütőbe 2 tepsi és 1 sütőrács kerül, – utóbbira rakjuk majd a csirkecombokat -, és ezeknek nem szabad sem legalul, sem legfelül lenniük. Kezdjünk tehát alulról, és az első sínbe tegyük a burgonyát. E főlé kerül a zöldség, és e főlé a grillrács, amire bőrükkel felfelé rárakjuk a combokat. A combokból kisülő zsír és szaft (húslé) a rácson lefolyik, és megízesíti az alatta lévő tepsiben lévő zöldséget vagy éppen krumplit, ha azt tettük alá.
5. Csak most kapcsoljuk be a sütőt, és a húst, a burgonyát valamint a zöldségeket a közepesnél kisebb lánggal (150 ºC; légkeveréses sütőben 140 ºC) 70-80 percen át sütjük benne. Végezetül a sütő hőmérsékletét 180 – 190 ºC-ra emelve további 10-15 perc alatt a csirke bőrét ropogósra, a zöldséget és a burgonyát pirosasra sütjük.
5. Tálaláskor minden tányérra sült krumplit és zöldaséget halmozunk, a csirkecombot mellérakjuk és körülöntjük a szaftjával. Fölaprított petrezselyemmel vagy újhagymazölddel is behinthetjük.

Jó tanács
– Ha nem tálaljuk fel az egészet egyszerre, akkor praktikus csak annyit besütni a nagyobb hőmérsékleten, amennyi elfogy. A többit másnap ugyanígy készre süthetjük.

8 főre
Elkészítési idő: 2 óra 20 perc
Egy adag (köretekkel): 615 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.