Hozzávalók:
30 dkg szélesmetélt, só, 50 dkg szőlő, 4 tojás, 15 dkg kristálycukor, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 3 dl tejföl, 1 kisebb citrom
a tál kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, zsemlemorzsa
a tetejére:
porcukor
1. A tésztát enyhén sózott, forrásban lévő vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük. A szőlőt megmossuk, a szemeket a szárról lefejtjük.
2. A tojások sárgáját a cukor felével meg a vaníliás cukorral fehéredésig keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. Az olvasztott, de nem forró vajat belecsurgatjuk, a tejfölt hozzáadjuk, a lereszelt citromhéjjal ízesítjük, majd a tésztát és a szőlőt is belekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is hozzáadjuk, azután a tésztás keverékbe forgatjuk.
3. Egy kb. 30×20 centis tűzálló tálat kivajazunk, morzsával behintjük, a masszát egyenletesen belesimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 50 percig sütjük. Kockákra vágva, melegen, porcukorral behintve tálaljuk.
8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 25 perc
Egy adag: 439 kcal • fehérje: 10,0 gramm • zsír: 15,0 gramm • szénhidrát: 65,8 gramm • rost: 1,0 gramm • koleszterin: 200 milligramm