Ököruszályleves (ökörfarokleves)

Hozzávalók
a csontleveshez:
1 kg húsos sertéscsont, kb. 1 púpozott evőkanál só, 1-2 kiskanál egész fekete bors, 1 vöröshagyma, fél fej fokhagyma, néhány kelkáposztalevél, 2 petrezselyemgyökér (20 dkg), 5 sárgarépa (40 dkg), egy kis darab zeller (10 dkg)
az ököruszály leveshez:
2 ököruszály (kb. 2 kg), 1-1 sárgarépa és petrezselyemgyökér, egy kis darab zeller, 2-3 evőkanál olaj, félkisujjnyi darab gyömbér, 1 csapott kiskanál kakukkfű, 0,3 dl konyak

1. Az ököruszályt a porcok közt haladva a késsel, több darabra vágjuk, majd a sertéscsonttal együtt forrásban lévő vízbe rakjuk 2-3 percre. Ezután leszűrjük, hideg vízzel jól lemossuk. Az ököruszályt tepsibe rakjuk, ha esetlek szőrszálakat látnánk rajta, lekapargatjuk. félretesszük.
2. A csontot fazékba rakjuk, 4,5 liter hideg vízzel fölöntjük, nagy lángon, egyszer-kétszer belekeverve fölforraljuk. Ezután kis lángra állítjuk, a tetején keletkezett esetleges szürke habot szűrőlapáttal leszedjük. Megsózzuk, a borsot beleszórjuk. A hagymát és a fokhagymát hájastól belerakjuk, kb. fél órán át, kis lángon főzzük. Ekkor hozzáadjuk a megtisztított zöldségeket és továbbra is gyöngyöző forralással – ha erősen forr, zavaros lesz -, 1,5-2 órán át főzzük.
3. Közben a tepsiben lévő ököruszályhoz rakjuk a kétujjnyi vastagon fölszeletelt zöldségeket, az olajat ráöntjük. Forró sütőben jól körbepirítjuk. Nagyon jól lecsöpögtetve zöldségestől átrakjuk egy fazékba. A csontlevest rászűrjük, újra tűzre tesszük. A megtisztított félbevágott gyömbérrel és a kakukkfűvel fűszerezzük, ha újra forr, kis lángra állítjuk, továbbra is gyöngyöző forralással kb. 2 órán át főzzük, akkor jó, ha a hús megpuhult benne. A tűzről lehúzzuk, 10 percen át pihentetjük. Végül gézvásznon át leszűrjük. Az így kapott leves mennyisége 2,25 liter lesz, aminek az ízét a konyakkal megbolondítjuk.
4. Tálaláskor a csontlevesben főtt puha zöldséget fölszeleteljük, még szebb, ha kiszúróval szép formákat vágunk belőle. Leveses csészékbe vagy mélytányérokba rakjuk a csontokról lefejtett puha marhahússal együtt, és a forró levest rámerjük.

Jó tanács
– A leves sűrített változata a következőképpen készül. A sütőben sütött ököruszály visszamaradó zsírjából egy kevés liszttel barna rántást készítünk, majd egy kevés sűrített paradicsomot pirítunk benne. Az ököruszály levessel fölöntjük, kevergetve pár percig forraljuk. Ezután merjük rá a puha zöldségre és húsra.

8 főre
Elkészítési idő: kb. 4 óra
Egy adag (zöldséggel, hússal): 295 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.