Spagetti carbonara, avagy spagetti szénégető módra

Spagetti carbonara, avagy spagetti szénégető módra

Hozzávalók:
50 dkg spagetti, só, 25 dkg vékonyan szeletelt húsos füstölt szalonna (sliced bacon), 10 dkg fölszeletelt gépsonka, 2 evőkanál olaj (lehetőleg olíva), 4 dl főzőtejszín, 20 dkg reszelt trappista sajt (eredetileg parmezán), 3 tojás, kb. 2 dl forró tésztavíz, őrölt fekete bors, bazsalikom

1. A spagettit a hagyományos módon, lobogó forró, enyhén sózott vízben kifőzzük és úgy szűrjük le, hogy a főzőlevéből 2,5-3 decit félreteszünk. A tésztát lecsöpögtetjük.
2. Amíg a tészta készül, a szalonnát és a sonkát 1 centis négyzetekre vágjuk. Egy széles, magas peremű serpenyőben (amiben majd a tészta is elfér) vagy lábasban az olajat kissé megforrósítjuk, majd a szalonnát rádobjuk, zsírját kevergetve kisütjük. A végefelé a sonkát is hozzáadjuk, ami ugyan nem szerepel az eredeti receptben, de érdemes vele „ráerősíteni” a mártásra. A tejszínt ráöntjük, amint forr, félrehúzzuk.
3. A lecsöpögtetett tésztát a tejszínes, szalonnás mártásba forgatjuk, a reszelt sajt felét és a felvert tojásokat hozzáadjuk. Kevergetve addig melegítjük, míg a tejszín és a tojás szép krémes nem lesz a tészta körül. Közben, éppen azért, hogy kellően krémes legyen, a félretett főzővízből is öntünk hozzá (nagyjából 2 decit).
4. A végén jól megborsozzuk és egy kevés fölaprított bazsalikommal fűszerezzük. Tálaláskor a félretett sajtot a tetejére szórjuk.

Megjegyzés
– Ennek a remek és laktató fogásnak a nevében a szénégető helyett valószínű helyesebb lenne a szénbányász elnevezés, a carbonara ugyanis inkább ezt jelenti. Akárhogy is, sok változata ismert, melyek közül csak kevés hasonlít az eredetire, mert valójában itt nem a szakácsok közti versengésről, hanem egy egyszerű ételről van szó. A történet szerint ez a fogás azért volt népszerű a bányászok körében, mert kevés és egyszerűen szállítható hozzávaló kellett hozzá. Amikor megéheztek, egy tábortűz mellett laktató fogást készíthettek. Ma sok borssal fűszerezik, egy kicsit utalva a bányászok ruhájáról elkerülhetetlenül az ételbe potyogó szénporra is.

6 főre
Elkészítési idő: 30 perc
Egy adag: 912 kcal • fehérje: 34,1 gramm • zsír: 57,8 gramm • szénhidrát: 63,5 gramm • rost: 0,4 gramm • koleszterin: 409 milligramm