Fűszeres húsgombócok tésztával, háromsajtos mártásban, tárcsán sütve

Hozzávalók
a húsgombóchoz:
1 kg darált sertéshús, kb. 2 kiskanál só, 1 tojás, kb. 1-1 mokkáskanál őrölt koriander, őrölt színes bors, majoránna, bazsalikom, kakukkfű, vöröshagymapor, fokhagymapor, kb. 1 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem
a sütéshez és a formáláshoz:
kb. 1 dl olaj
a mártáshoz:
15 dkg vaj, 1 liter tej, 15-15 dkg trappista-, cheddar- és kéksajt, só, őrölt színes bors, 2 kis csokor petrezselyem
a körethez:
50 dkg szélesmetélt, só

1. Aki azt szeretné, hogy a húsgombóc teljesen homogén legyen, a darált húst gyorsvágógépben is pépesítse. Ezután megsózzuk, a fűszerekkel alaposan összekeverjük. Enyhén megolajozott kézzel kb. 2 centis kis gombócokat formálunk belőle. A körethez való szélesmetéltet enyhén sós vízben kifőzzük, leszűrjük, lehűtjük.
2. A tárcsát jól megforrósítjuk, majd az olajat beleöntve tovább forrósítjuk. A húsgombócokat rárakjuk, többször megforgatva 4-5 perc alatt színesre sütjük. Szűrőlapáttal kiszedjük.
2. A vajat a visszamaradó zsiradékhoz adjuk, apránként ráöntjük a tejet. Amikor kb. 1 perce forr, a háromféle reszelt sajtot beleszórjuk, kevergetve fölolvasztjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, majd belerakjuk a sült húsgombócokat. A tüzet elzárjuk alatta, hisz bőven elég az a hő, ami a tárcsában van.
3. A főtt tésztát hozzáadjuk, a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, és alaposan összeforgatjuk. Frissen az igazi, amikor a tészta kissé „szöttyös” a sajtmártástól, de nincs elázva.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra
Egy adag: 971 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.