Diós, mézes, mazsolás répatorta

Diós, mézes répatorta

Hozzávalók:
4 tojás, 5 evőkanál (12,5 dkg) méz, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 20 dkg teljesőrlésű búzaliszt (Graham-liszt), 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 csapott kiskanál mézessütemény fűszerkeverék (helyette 1-1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg és reszelt szerecsendió és 1,5 mokkáskanál őrölt fahéj is lehet), nagyobb csipet só, 40 dkg sárgarépa, 20 dkg dióbél (a fele tisztított mandula is lehet), 10-15 dkg mazsola (a fele magozott aszalt szilva is lehet)
a forma kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin

1. A tojássárgáját a mézzel, elektromos habverővel 3-4 perc alatt sűrűnfolyósra keverjük. Az éppen csak fölolvasztott vajat vagy margarint hozzáadjuk, további 1-2 perc alatt simára keverjük. A lisztet a szódabkarbónával és a fűszerekkel (fűszerkeverékkel) meg a sóval összeforgatjuk, az előzőekhez adjuk.
2. A répát megtisztítjuk, lereszeljük (a reszelő kis lyukú oldalán), és a durvára vágott dióval (mandulával) meg a mazsolával (földarabolt aszalt szilvával) együtt az előzőekhez adjuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, szintán a masszába forgatjuk.
3. Egy 23 centi átmérőjű tortaformát vajjal kikenünk, és a répás diós keveréket belesimítjuk.  Előmelegített sütőben, közepes lánggal (170 ºC; légkeveréses sütőben 155 ºC) 45-50 perc alatt megsütük. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük: ha nem tapad rá ragacsos massza, akkor megsült. A tortaformában hagyjuk kihűlni.

Jó tanács
– A dió és a mandula zamatosabb, ha sütés előtt egy serpenyőben szárazon – zsiradék nélkül – megpirítjuk.

16 nagy szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy szelet: 259 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.