Eperkrémes fánk (eclaire) – készült az OnLive© főzőiskolában


Eperkrémes fánk

Hozzávalók:
az alaprecept szerint elkészített égetett tésztafánk
a krémhez:
6 tojásfehérje, 25 dkg eper, 5 dl tej, 3 csomag (12 dkg) főzni való eperízű pudingpor, 22,5 dkg kristálycukor
a tetejére:
5 dl jóféle zsíros habtetejszín, 3 evőkanál porcukor

1. Az alaprecept szerint megsütjük a fánkokat. Amikor kihűltek, recés késsel a felső harmadukat levágjuk, ezek lesznek a kalapok.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. Az epret megmossuk, lecsöpögtetjük és kicsumázzuk. Turmixoljuk, az így kapott kb. 2,5 deci eperpürét egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a tejet, a pudingport, a cukrot, és habverővel szüntelenül keverve sűrű krémet főzünk belőle. Ehhez elég éppen csak 1 percig forralni. Ekkor a tűzről lehúzzuk, és a tojáshabot azonnal beleforgatjuk.
3. Melegen, amikor már nem folyik, de még nem is dermedt meg, sima vagy csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, a fánkok üregébe nyomjuk, és hűlni, szilárdulni hagyjuk.
4. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, csillagcsöves habzsákba töltjük, és a kihűlt eperkrémre nyomjuk. A tésztakalapokra porcukrot szitálunk, óvatosan a tejszínhabra illesztjük, és már tálalhatjuk is.

Jó tanács
– A tejszínhab, különösen a gyengébb minőségű tejszínből vert, hamar összeeshet, ezért csak tálalás előtt nem sokkal töltsük a fánkokba. Ha mégis több órát kell állnia, habfixálóval keményíthetjük, ezzel verjük habbá.

20 darab
Elkészítési idő: 1 óra + a fánk sütése
Egy fánk: 306 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.