Havas háztető

Hozzávalók:
5 tojásból nagy tepsiben sütött vékony piskótalap (receptjét lásd külön) vagy 1 csomag készen kapható mézes tortalap vagy a karácsonyi mézes puszedli tésztájának egyharmada (receptjét lásd külön)
a közepéhez (a kekszes masszához):
25 dkg darált háztartási keksz, 4 evőkanál (8 dkg) kristálycukor, 2-3 evőkanál rum, 2 evőkanál (4 dkg) keserű kakaópor, 6 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2,5 dl tej
a vaníliás krémhez:
4 dl tej, 3-5 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csomag (40 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin
a csokoládémázhoz:
10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 evőkanál (4 dkg) keserű kakaópor, 20 dkg porcukor, 4 evőkanál víz
a tetejére:
7-8 dkg kókuszreszelék

1. A piskótát hosszában 3 részre vágjuk, ha mézes lapot használunk, az már fel van csíkozva. Ha a mézespuszedli tésztájának egyharmadát gyúrtuk be, akkor azt nagytepsi nagyságúra ellapítjuk és előmelegített sütőben, kis lánggal (150-160 ºC) 12-14 percig sütjük. Hűlni hagyjuk. Három részre vágjuk, a középsőt tálcára tesszük.
2. A közepére valókat összegyúrjuk, és megnedvesített kézzel hosszában a mézes lapra fektetjük-simítjuk.
3. A krémhez valókból, a vaj (margarin) kivételével, kevergetve sűrű krémet főzünk. Amikor már csak langyos, habverővel jól kikeverjük, a puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) is belekeverjük. Ezt a krémet nedves késsel, háromszöget alakítva a kekszes tésztára kenjük, és a másik két tésztalappal oldalról megtámasztjuk, ehhez ha kell, előtte egy vékony csíkot is levágunk belőle. Így lesz olyan a formája, mint a háztető. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
4. A mázhoz valókat kevergetve simára főzzük, hűlni hagyjuk, a “háztetőt” ezzel bevonjuk, és mielőtt teljesen megszilárdulna, kókuszreszelékkel is meghintjük. Miután megdermedt, forró vízbe mártott késsel jó ujjnyi vastagon fölszeleteljük.

12 nagy szelet
Elkészítési idő: 2 óra + dermesztés
Egy szelet: kb. 641 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.