Hozzávalók
a tésztához:
50 dkg finomliszt, csipetnyi só, 30 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2 dkg élesztő, 6 dkg kristálycukor, 1 tojás, 1 kisebb citrom reszelt sárga héja, pár csepp citromlé
a nyújtáshoz:
finomliszt
a kétféle töltelékhez:
20-20 dkg darált dió és őrölt mák, 30 dkg kristálycukor, 2,5 dl tej
a tetejére:
porcukor
1. Először a kétféle tölteléket készítjük el. A diót és a mákot egy-egy tálban 15-15 deka cukorral összekeverjük. A tejet fölforraljuk, elfelezve a dióra és a mákra öntjük. Egy evőkanállal elkeverjük, és azzal készen is van.
2. A tésztához a lisztet egy tálba szórjuk, a sóval összeforgatjuk. A vajjal és az élesztővel elmorzsoljuk, majd a cukorral, a tojással, a jól megmosott citrom reszelt héjával, és pár csepp citromlével tésztát gyúrunk belőle.
3. Meglisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, és 6-8 centis négyzetekre vágjuk. Felénk eső oldalára vékony csíkban tölteléket halmozuk, majd föltekerjük, és hosszúkás kifliket formálunk belőle. Tepsire rakjuk.
4. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 20 percig sütjük. Elkészültét a közepébe szúrt tűvel ellenőrizhetjük. Vigyázzunk, véletlen se süssük pirosasra, mert a nevében is benne van, hogy havasinak, azaz fehérnek kell maradnia, ezért sem kentük le tojássárgájával sütés előtt.
5. Még melegen porcukorral bőségesen behintjük.
Jó tanács
– A tölteléket mazsolával is gazdagíthatjuk.
– Dió- és mák helyett lekvárral is tölthetjük.
kb. 25 darab
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy darab: 342 kcal