Hámántáska

Hámántáska

Hozzávalók
a tésztához: 80 dkg finomliszt, 50 dkg sütőmargarin, 10 dkg kristálycukor, 1 csapott kiskanál só, 1,2 dl víz
a töltelékhez: lekvár vagy máktöltelék (lásd a jó tanácsoknál)
a lekenéshez: 2 tojás

1. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi tésztához valóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és letakarva hűtőszekrényben néhány órán – legjobb egy egész éjszakán – át pihentetjük.
2. Ezután kisujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Gondolatban három részre osztjuk és egymásra hajtjuk. (Ezt nevezzük szimpla hajtásnak.) Hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük, majd 2-3 milliméter vastagra nyújtjuk. Kb. 12 centi átmérőjű pohárral vagy szaggatóval kiszúrjuk. Mindegyik közepére lekvárt vagy máktölteléket halmozunk. A tésztát a töltelék körül felvert tojással megkenjük, majd gondolatban három részre osztva, a töltelék fölött összecsípjük.
3. Tepsire rakosgatjuk, felvert tojással megkenjük, és hűtőszekrényben egy éjszakán át pihentetjük. Ez azért fontos, hogy a táska jobban megtartsa a formáját, ugyanis ha túl friss a tészta, könnyen kinyílik. Másnap tojással újból lekenjük, és előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 20 percig sütjük.

Jó tanácsok
– Ha a fele tésztát mákkal töltjük (a többit lekvárral), akkor 8 deka cukrot 0,4 deci vízben kevergetve fölfőzünk, beleszórunk 10 deka darált mákot, és megvárjuk amíg kihűl. Aki szereti, áztatott mazsolát is keverhet bele.
– A töltéshez kevéssé cukros lekvárt válasszunk – van kifejezetten sütésálló fajta is –, mert a túl édes „szétveti” a tésztát.
– A tésztakorongok kiszúrásánál leeső darabokat újra összegyúrhatjuk. Rövid ideig pihentetjük, majd hajtogatjuk.
– A kész sütemény letakarva szobahőmérsékleten 3 napig eláll.

kb. 20 darab
Elkészítési idő: 1 óra + többszöri pihentetés
Egy darab: 401 kcal