Hozzávalók
a tésztához:
60 dkg rétesliszt, 37,5 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 mokkáskanál só, 3 dl tejföl
a nyújtáshoz:
egy kevés rétesliszt
a töltelékhez:
20-20 dkg darált dió, őrölt mák és porcukor, 10 dkg mazsola, 1 citrom reszelt héja, 2 csomag vaníliás cukor, 0,5 dl rum, 0,5 dl tej, kb. 20 dkg sütésálló szilvalekvár
a forgatáshoz:
30 dkg vaníliás porcukor
1. A tésztához a lisztet a margarinnal két tenyerünk közt elmorzsoljuk, majd a sóval és a tejföllel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Ezután három részre osztjuk, egyenként kissé meggömbölygetjük, és letakarva kb. 15 percre félrerakjuk.
2. Ez elegendő idő arra, hogy elkészítsük a dió- és a máktölteléket, már ha a kifliket nem lekvárral töltjük. Ehhez a diót a fele porcukorral, a fele mazsolával, a fele reszelt citromhéjjal, 1 csomag vaníliás cukorral és a rummal összekeverjük. A máktölteléket ugyanígy készítjük el, csak rum helyett tej kerül bele.
3. A tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 1,5 milliméter vékonyságúra nyújtjuk, majd egy 6 centi átmérőjű, lisztbe mártott pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A leeső tésztadarabokat tegyük félre, mert a végén összegyúrva ezt is kiszaggathatjuk.
4. A tésztakorongok alsó részére kis csíkban tölteléket halmozunk, feltekerjük, majd kissé meghajlítjuk, így nyeri el kifli formáját. Ezután sütőpapírral bélelt vagy vajjal kikent tepsibe rakjuk. Ebből a mennyiségből kb. 40-40 diós és mákos,illetve 30 darab lekváros hókifli lesz.
5. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 15 percig sütjük. A kis kifliket még melegen a vaníliás porcukorban megforgatjuk.
Jó tanács
– Jól záródó fémdobozban 2 hétig is eláll, de akár le is fagyasztható.
Kb. 110 darab
Elkészítési idő: 2 óra
Egy darab lekváros: 62 kcal • fehérje: 0,6 gramm • zsír: 2,5 gramm • szénhidrát: 9,2 gramm • rost: 0,2 gramm • koleszterin: 1,2 milligramm
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.