Kijevi krémes

Kijevi krémes

Hozzávalók
a tésztához:
40 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor, 15 dkg kristálycukor, 20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 4 tojássárgája, 2-3 evőkanál tejföl
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a diós habhoz:
4 tojásfehérje, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg darált dió
a krémhez:
2 csomag (2×40 gramm) főzni való vaníliaízű pudingpor, 5 dl tej, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 25 dkg porcukor

1. A tésztához a lisztet a sütőporral összeforgatjuk, majd a cukorral, a puha (szobahőmérsékletű) vajjal vagy margarinnal, a tojássárgával és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy jól kezelhető tészta legyen belőle. Ezután 3 részre osztjuk.
2. A diós habhoz a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként beleszórjuk a cukrot is. Ebbe a kemény habba azután óvatosan – hogy ne törjön össze – beleforgatjuk a diót is.
3. Egy közepes nagyságú, 27×27 centis tepsit kikenünk, és az egyik tésztacipót egyenletesen belenyomkodjuk. A diós hab egyharmadát egyenletesen elsimítjuk rajta, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 16-18 perc alatt megsütjük. A maradék hozzávalókból ugyanígy még 2 lapot sütünk. Fontos, ha nincs közepes tepsink, akkor hagyományos nagy tepsiben is megsüthetjük a tésztát, de ebbe is csak 27×27 centisre nyújtsuk, különben túl vékony lesz.
4. A krémhez a pudingport a tejben simára keverjük, majd továbbra is keverve sűrűre főzzük, hűlni hagyjuk, majd elektromos habverővel kikeverjük. A vajat vagy margarint a porcukorral simára keverjük, azután kanalanként a vaníliás tejes krémbe dolgozzuk.
5. A tésztalapokat a krémmel megkenve egymásra rétegezzük, és 1-2 órán át pihentetjük, hogy az íze összeérjen.

Jó tanács
– Az eredeti recept szerint a krémbe kristálycukor kerül, amit a vajjal (margarinnal) kell kikeverni. Tapasztalat szerint azonban így nem olvad el tökéletesen, ezért került bele végül porcukor. Ha kristálycukorral készítjük, akkor azt a tejhez adjuk a pudingporral együtt, és kevergetve sűrűre főzzük, így a cukor fölolvad benne. Amikor kihűl, már csak a vajjal (margarinnal) kell kikvereni.

kb. 25 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy szelet: 342 kcal • fehérje: 5,5 gramm • zsír: 18,1 gramm • szénhidrát: 38,8 gramm • rost: 1,2 gramm • koleszterin: 50 milligramm