Kindli, flódni – készítette Czermann János mestercukrász

Kindli, flódni  -  készítette Czermann János mestercukrász

kindli, flódni

Hozzávalók
a tésztához:
75 dkg finomliszt, 37 dkg vaj vagy sütőmargarin,15 dkg porcukor, 5 tojássárgája, 1,5 dl fehérbor
az almatöltelékhez:
1,2 kg alma, 1 evőkanál méz, kb. 4 dl fehérbor, 1 evőkanál kristáycukor, 1 rúd fahéj, 2-3 szegfűszeg
a máktöltelékhez:
30 dkg darált mák, 20 dkg kristálycukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor
a diótöltelékhez:
30 dkg darált dió, 20 dkg kristálycukor, 5 dkg mazsola, 1,5 dl fehérbor
a kindli lekenéséhez:
1 tojás

1. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a porcukorral, a tojássárgájával meg a fehérborral gyorsan összegyúrjuk. Akkor jó, ha az omlós tésztához hasonló állagú lesz. Az egyharmadát folpackba csomagolva hűtőszekrénybe tesszük, ebből készül majd a kindli. A többit négy részre osztjuk, ebből kettő legyen kissé nagyobb, mert a sütemény tetejére és aljára több tészta kell, mint a töltelékek közé, majd hűtőszekrényben pihentetjük.
2. Az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, elnegyedeljük, és a magházát kimetsszük. A bort a mézzel meg a kristálycukorral édesítjük, a fahéjjal és a szegfűszeggel fűszerezzük, fölforraljuk, végül az almát félpuhára főzzük benne. Hűlni hagyjuk, majd leszűrjük – levét forralt borhoz vagy teába elhasználhatjuk –, és a gyümölcsöt vékonyan fölszeleteljük. A máktöltelékhez a mákot a cukorral meg a mazsolával összekeverjük, a borral leforrázzuk. Ugyanígy készítjük el a diótölteléket is, végül mindkettőből 5-5 evőkanálnyit elteszünk a kindlihez.
3. Egy kb. 20 x 30 centis tepsit sütőpapírral kibélelünk vagy kivajazunk. Egy nagyobb tésztával az alját kibéleljük, a diótölteléket egyenletesen rákenjük. Erre vékonyabb tészta kerül, rá máktöltelék, ismét vékonyabb tészta, majd párolt alma a rétegezés sorrendje. A tetejét a maradék nagyobb tésztalappal befedjük, megszurkáljuk. Sütőben, a közepesnél erősebb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 1 óra 20 percet sütjük. Végül vágódeszkára borítva hűlni hagyjuk, így a felső tésztája is kisimul.
4. A kindlihez eltett tésztát belisztezett deszkán kb. 15 x 20 centis lappá nyújtjuk, és 2 x 5 részre vágjuk. Mindegyik tésztalap közepére egy csíkban tölteléket halmozunk, majd végeiket egyenként kissé a töltelékre hajtjuk. Utána az egyik oldalát ráhajtjuk, majd a tészta másik felét ráborítjuk. Megfordítjuk, így a tészták találkozása alulra kerül. A tetejüket felvert tojással jól megkenjük. A kindlik tetejét a képen látható módon megcsipkedjük, sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsibe rakosgatjuk, és a közepesnél erősebb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) 30 percig sütjük.

Jó tanács
– Ha a flódni középső lapjait elősütjük, kevésbé ázik el a tésztája a gazdag tölteléktől, készíthetjük így is.

12 főre
Elkészítési idő: 3 óra
Egy adag: 1055 kcal