Hozzávalók
a tésztához: 1 dl tej, 1 csomag szalalkáli (élelmiszerboltokban kapható), 50 dkg finomliszt, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 3 tojássárgája, 12 dkg porcukor
a töltelékhez: 3 tojásfehérje, 25 dkg porcukor, 30 dkg kókuszreszelék
a tészta nyújtásához: finomliszt
a tepsi kikenéséhez: 2 dkg vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
1. A tejet kis lábasban meglangyosítjuk és elkeverjük benne a szalalkálit. A lisztet a puha (szobahőmérsékletű) margarinnal, a tojások sárgájával meg a porcukorral mély tálban összegyúrjuk, a tejes szalalkálit hozzáadjuk.
2. A 3 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd kanalanként a porcukrot és a kókuszreszeléket is hozzákeverjük. A tésztát 4 egyforma cipóra osztjuk, és meglisztezett gyúródeszkán egyenként kinyújtjuk, hogy 3 milliméter vastag téglalapokat kapjunk. Ezután a kókuszos töltelékkel megkenjük, és föltekerjük.
3. Most a tekercseket éles késsel 1 centi vastagon felszeleteljük, és az így kapott kis csigákat margarinnal kikent, kilisztezett tepsire fektetjük. A sütőt a közepesnél kisebb hőfokra melegítjük (kb. 150 ºC). A sütemény kb. 15 perc alatt sül meg szép rózsaszínűre, de vigyázzunk, nehogy megégjen!
Jó tanács
– A szalalkális sütemények sütésekor kellemetlen illat keletkezik, ettől nem kell megijedni, nem jelent hibát.
– Jól záródó fémdobozban, szobahőmérsékleten 1 hétig eláll.
kb. 45 darab
Elkészítési idő: 1 óra 20 perc
Egy darab: 162 kcal • fehérje: 2,2 gramm • zsír: 9,0 gramm • szénhidrát: 18,0 gramm • rost: 0,4 gramm • koleszterin: 18 milligramm