Kókuszos, ananászos krémes

Kókuszos, ananászos krémes

Hozzávalók
a tésztához:
8 tojás, 10 evőkanál (20 dkg) kristálycukor, 4 evőkanál hideg víz, 1 csomag sütőpor, 10 evőkanál (20 dkg) finomliszt, 1 púpozott evőkanál keserű kakaópor
a fólia vagy sütőpapír kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a töltéshez:
20 karika konzervananász, 20 szem magozott meggybefőtt
a kókuszos krémhez:
3 dl tejet, 4 evőkanál finomliszt, 2 csomag vaníliás cukor,
20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 20 dkg porcukor, 10 dkg kókuszreszelék
a mázhoz:
3 evőkanál víz, 8 dkg vaj vagy sütőmargarin, 25 dkg étcsokoládé

1. A tésztához a tojásokat szétválasztjuk. Sárgájukat a cukorral meg a vízzel jó habosra keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A sütőporral összeforgatott lisztet hozzáadjuk, majd beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét is. Kettéosztjuk, az egyik felét a kakaóporral barnára színezzük.
2. Egy nagy tepsit sütőpapírral vagy alufóliával kibélelünk, és vajjal vagy margarinnal vékonyan megkenjük. A lecsöpögtetett ananászkarikákat rárakjuk. Közepükre 1-1 szem lecsöpögtetett meggybefőttet rakunk.
3. A gyümölcsre először a sárga, majd a barna masszát kenjük rá. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 18 percig sütjük. Megvárjuk amíg kihűl, azután gyúrótáblára borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla.
4. A krémhez a tejben simára keverjük a lisztet, a vaníliás cukorral ízesítjük, majd szüntelenül keverve sűrűre főzzük. A puha (szobahőmérsékletű) vajat vagy margarint a porcukorral habosra keverjük, majd kanalanként beledolgozzuk a kihűlt tejes krémet. Végül belekeverjük a kókuszreszeléket, majd a süteményre kenjük. 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe, hogy a krém egy kicsit megdermedhessen rajta.
5. A bevonáshoz való vizet egy kis lábasba kanalazzuk, a vajat (margarint) hozzáadjuk, kis lángon kevergetve fölolvasztjuk. A kétféle csokoládét apránként beleszórva fölolvasztjuk úgy, hogy amikor a fele csoki belekerült, lehúzzuk a tűzről, különben túl melegszik, és összeáll egy kemény, kezelhetetlen tömbbé. A sütemény tetején elsimítjuk.
6. Éles késsel rögvest bejelöljük rajta a későbbi szeletek helyét – praktikus 20 nagy szeletre vágni, így mindenkinek jut egy ananászkarika is –, mert csak így tudjuk majd szépen szeletelni. Dermedni hagyjuk, végül forró vízbe mártott késsel az előre bejelöltek szerint fölszeleteljük.

20 nagy szelet
Elkészítési idő: 1 óra 45 perc + dermesztés
Egy szelet: 400 kcal • fehérje: 5,6 gramm • zsír: 20,2 gramm • szénhidrát: 48,6 gramm • rost: 3,0 gramm • koleszterin: 80 milligramm