Kürtőskalács sütőben sütve

Kürtőskalács sütőben sütve

Hozzávalók
a tésztához:
3 dkg élesztő, kb. 3 dl tej, 2 evőkanál kristálycukor, 55 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 2 tojás, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 8 dkg vaj vagy sütőmargarin
a nyújtáshoz:
finomliszt
a fólia megkenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a szóráshoz:
8 evőkanál kristálycukor (lehet darált dióval elkevert is)
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin

1. Ennek a receptnek az elkészítéséhez csak akkor fogjunk hozzá, ha van olyan formánk (dorongunk), amin a kalácsot megsüthetjük. Persze ez házilag is készülhet, esztergáltatva, vagy még egyszerűbben, a régi sodrófát elfűrészelve. Ezek híján az alufólia vagy folpack vastag tartóhengere is megteszi, amit alufóliával betekerünk, és vajjal vagy margarinnal megkenjük, így majd nem ragad rá a tészta.
2. Az élesztőt 1 deci langyos tejbe morzsoljuk, és egy kevés cukrot beleszórva 10 perc alatt fölfuttatjuk. Ezután a többi cukorral, a liszttel, a tojásokkal meg a tojássárgájával, csipetnyi sóval, a maradék langyos tejet apránként hozzáadva 5-6 percig intenzíven dagasztjuk. Akkor jó, ha elválik az edény falától; az olvasztott vajat ekkor dolgozzuk bele.
3. Langyos helyen, letakarva 50 percen át kelesztjük. Ezután meglisztezett gyúródeszkán kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk, és kb. 3 centi széles szalagokra vágjuk.
4. A fadorongot alufóliába burkoljuk – a fémet nem kell –, és vajjal megkenjük. A tésztacsíkokat egyenként, csigavonalban, kis takarással a formára tekerjük. Vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorba hempergetjük. Az sem baj, ha ezzel kicsit elnyomjuk a vonalakat.
5. Kivajazott tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 20-25 percig sütjük. Ha kész, olvasztott vajjal megkenjük. A kalácsokat állandóan forgatva, faszénparázs fölött is megsüthetjük, így készül az eredeti változat – ennek elkészítését lásd a grill receptek című fejeezetben. Amikor elkészült, a sütőfát függőlegesen tartva, ütögetve, lecsúsztatjuk róla a tésztát.

6 darab
Elkészítési idő: 2 óra
Egy darab: 593 kcal