Máglyarakás



Hozzávalók 8 nagy szelezhez:
1,5 kg alma, 2 kiskanál őrölt fahéj, 18-20 dkg vaj vagy sütőmargarin, 10 szikkadt zsemle (ugyanilyen súlyú kifli vagy kalács is lehet), 1,25 liter tej, 6-8 tojás (ki milyen magas habot szeretne), 45 dkg porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, maréknyi mazsola, kb. 45 dkg sárgabarackíz
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, zsemlemorzsa

1. Az almákat megmossuk, meghámozzuk, félbevágjuk, magházukat kimetsszük, húsukat vékonyan fölszeleteljük. magas peremű serpenyőben 5 deka vajat olvasztunk, az alma felét rászórjuk és 7-8 perc alatt roppanósan puhára pároljuk, közben a fele fahéjjal fűszerezzük. Az alma másik felét ugyanígy készítjük elő.
2. A zsemlét 1 centi vastagon fölszeleteljük. A tejet fölforraljuk. A tojások sárgáját a többi vajjal, 15 deka porcukorral meg a vaníliás cukorral jó habosra keverjük, ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 4-5 perc. A forró tejet több részletben ráöntjük.
3. Egy kb. 35 x 20 centis, magas falú tepsit kikenünk, morzsával behintjük. A zsemle felét a forró cukros tejbe forgatjuk úgy, hogy éppen csak fölpuhuljon, de ne máljon szét. Szűrőlapáttal kiemeljük, egyenletesen a tepsibe rakjuk. A párolt almát egyenletesen ráhalmozzuk, közben szórhatunk közé mazsolát is, majd a maradék áztatott zsemlével beborítjuk.
4. A barackízt simára keverjük, és kb. 40 dekányival megkenjük a zsemlét. Sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 30 percig sütjük.
5. Ezalatt a tojásfehérjét vízgőzre téve 45-50 ºC-ra melegítjük, és kemény habbá verjük, a vége felé 2-3 részletben 30 deka porcukrot is beledolgozunk. Ezután 2 evőkanálnyi (kb. 5 dkg) lekvárt is hozzáadunk. A rakottasra kenjük, a tetejét megnedvesített evőkanál aljával “ütögetve” megcifrázzuk és visszatoljuk a sütőbe. A lángot kb. 15 ºC-kal mérsékeljük, a máglyarakást még 15 percig sütjük. A lángot elzárjuk, a sütőajtót kinyitjuk, a habot 10-15 percig így szárítjuk. 10-15 percig pihentetjük, majd azon melegében, kockákra vágva kínáljuk.

8 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag: 975 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.