Mákos, narancsos zserbó

Mákos, narancsos zserbó

Hozzávalók
a tésztához:
60 dkg finomliszt, csipetnyi só, 30 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1,5 dkg élesztő, kb. 0,75 dl tej, késhegynyi szódabikarbóna, 2 tojás, 8 dkg kristálycukor
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a töltelékhez:
50 dkg jóféle sárgabaracklekvár, 45 dkg darált mák, 5 evőkanál porcukor (a lekvár édességétől függ), 1 narancs reszelt héja, 50 dkg jóféle narancslekvár
a mázhoz:
15 dkg kristálycukor, 5 evőkanál víz, 3 evőkanál keserű kakaópor, 10 dkg vaj vagy sütőmargarin

1. A tésztához a lisztet a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk. Az elesztőt a langyos tejbe morzsoljuk, a szódabikarbónát beleszórjuk, elkeverjük, majd az előzőekre öntjük. A tojást meg a cukrot is hozzáadjuk, és sima, jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle. 3 reszre osztjuk, egyenként cipóvá formáljuk.
2. Az egyiket meglsztezett gyúrólapon 35 x 33 centis lappá nyújtjuk, és egy kikent, liszttel behintett nagytepsibe fektetjük. A baracklekvárt egyenletesen, vastagon elkenjük rajta. A mákot a cukorral és a reszelt narancshéjjal összekeverjük, felét a lekváros tésztalapra szórjuk. Az előzőhöz hasonlóan kinyújtunk egy tésztacipót, a töltelékre fektetjük. Ezt a narancslekvárral kenjük meg vastagon, és ráhalmozzuk a cukros mák másik felét. A harmadik kinyújtott tésztalappal befedjük.
3. A tetejét villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb.45 perc alatt megsütjük. Ha kész, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
4. Elkészítjük a mázat. A cukrot egy kislábasba szórjuk a vizet rákanalazzuk, kevergetve fölforraljuk, ezalatt a cukor elolvad benne. Ekkor a kakaóport hozzáadjuk, 1-2 percig kevergetve kis lángon főzzük, majd ha jó sűrű, a tűzről lehúzzuk, a vajat vagy margarint beledobjuk. A zserbó tetejére simítjuk, és dermedni hagyjuk. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, de lehetőleg csak másnap, mert addigra a tésztája megpuhul, az íze összeérik.

Jó tanács
– Készíthetjük úgy is, hogy a cukros mákot a lekvárral összekeverjük, így kenjük a tésztára.

Kb. 70 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy szelet: 180 kcal