Mogyorószelet

Mogyorószelet

Hozzávalók
a tésztához:
30 dkg tisztított mogyoró, 5 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál rum, 10 tojásfehérje, 35 dkg kristálycukor
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a töltelékhez:
10 tojássárgája, 30 dkg kristálycukor, 10 dkg étcsokoládé, 2 csomag vaníliás cukor, 1 púpozott mokkáskanál őrölt feketekávé, 30 dkg vaj vagy sütőmargarin

1. A mogyorót egy serpenyőben, szárazon kissé megpörköljük, ha kihűlt, a diódarálóban megőröljük.
2. A morzsát a rummal meglocsoljuk. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a cukrot apránként beleszórjuk. Továbbra is óvatosan keverve a mogyorót és a rumos morzsát is beleforgatjuk. Egyenletesen, kivajazott, be- lisztezett nagy tepsibe simítjuk, majd közepesen forró sütőben (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 25 percig sütjük.
3. A töltelékhez a tojássárgáját a cukorral, az eltördelt csokoládéval, a vaníliás cukorral meg a kávéval kevergetve sűrűre főzzük, és hűlni hagyjuk. A szobahőmérsékletű vajat (sütőmargarint) habosra keverjük, majd kanalanként a főzött krémhez adjuk. Legalább 1 órán át hűtőszekrényben dermesztjük, azután ismét habosra keverjük.
4. A mogyoróstésztát hosszában három részre vágjuk, a krémmel egymásra rétegezzük úgy, hogy a tetejére meg az oldalára is jusson belőle.

Jó tanács
– Lisztérzékenyek zsemlemorzsa helyett őrölt mogyorót tegyenek a tésztába, amit azután sütőpapírral bélelt tepsiben süthetnek meg, így azt sem kell kilisztezni.

16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + dermesztés
Egy szelet: 513 kcal