Vízben oldódó vitamin, melyből egy 70 kilós ember napi szükséglete 1,5-2 milligramm (mg); de számolhatunk úgy is, hogy 240 kcal (1000 kJ) energia elfogyasztásához 0,125 mg B1-vitamin bevitele tanácsos. Mint enzim alkotórésze, elsősorban a szénhidrát és az idegsejtek anyagcseréjében játszik fontos szerepet, de kell a növekedéshez és a jó emésztéshez is. Ha elegendő van belőle, nő a fizikai és szellemi teljesítőképesség. Hiányában csökken a gyomornedv-elválasztás, fáradékonyság, izomgyengeség, lábikragörcs, izom- és ízületi fájdalom, ideggyulladás jelentkezhet. B1-vitaminból a gabonák héjában sok, de a szemekben már kevesebb található. Így azoknál a népcsoportoknál, ahol csupa hántolt gabonát fogyasztanak, kialakulhat e vitamin hiánya, ami a ma már szerencsére ritka beriberi betegséghez vezet. Jellemző tünete a periferiális (környéki) idegek gyulladása, ami végtagbénulásig súlyosbodhat. Fokozott szénhidrátfogyasztás és izommunka esetén nő, több fehérjebevitel esetén csökken a szervezet B1-vitamin-igénye. Felszívódását az alkohol és a lázas állapot rontja.
A legtöbb B1-vitamint 100 grammra vonatkoztatva a következő élelmianyagok tartalmazzák:
napraforgómag 1,96 mg búzacsíra 1,30 mg teljes rizsliszt 1,20 mg szezámmag 0,98 mg sovány sertéshús 0,77 mg köles 0,73 mg zabpehely 0,67 mg gépsonka, füstölt sonka 0,60 mg tökmag 0,42 mg tüdő, máj, mogyoró, dió, szárazbab, kukorica, barna rizs 0,34 mg
Az élesztő is jelentős B1-vitamin-forrás, de pontos adatot nem találtunk róla.