Olajos kuglóf (cukor nélkül)

Hozzávalók
4 dl tej, 3 dkg élesztő, 30 szem sütésálló édesítőtabletta vagy por alakú édesítőszer, 1 mokkáskanál vanília aroma 1,5 dl olaj, 50 dkg finomliszt, csipet só, 1 citrom reszelt héja, 2 tojás, 2 evőkanál keserű kakaópor, 5 dkg mazsola

1. A tejet meglangyosítjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk, a mozsárban porrá tört édesítőtablettát beleszórjuk, a vaníliaaromát belecsöpögtetjük. Letakarva meleg helyen 15 percig pihentetjük, hogy az élesztő egy kicsit fölfusson benne.
2. Az olajat belecsurgatjuk, simára keverjük (az édesítő is olvadjon fel benne). A lisztet egy tálba szórjuk, csipetnyit sózzuk, a citrom héját ráreszeljük. A tojásokkal és a tejes élesztős keverékkel 10 percig dagasztjuk. Akkor jó, ha a fánktésztához hasonlóan lágy, hólyagos tészta lesz belőle. Elfelezzük, az egyik tésztába a kakaóport, a másikba a mazsolát dolgozzuk bele.
3. Mindkettőt cipóvá formáljuk, megolajozott gyúrólapon, letakarva 1 órán át kelesztjük. A világos színű tésztát olajos kézzel allapítjuk, ami nem könnyű, mert elég lágy a tészta, de így jó, ha máshogy nem megy, két kezünkkel húzzuk szét, mint ahogy a lángostésztát. A barna tésztát is ellapítjuk (széthúzzuk), a fehérre rakjuk, majd feltekerjük, akár a bejglit. Mint ha egy ruha lenne, csavarunk rajta néhányat, majd kiolajozott, zsemlemorzsával behintett nagy kuglófformába tekerítjük. Meleg helyen, letakarva 20-25 percen át kelesztjük.
4. Ezalatt a sütőt a közepesnél kisebb lángra (165 ºC;légkeveréses sütő 150 ºC) előmlegítjük, a kuglófot kb. 1 órán át, tűpróbáig sütjük benne. Ha kész, konyharuhával letakarva a formában hagyjuk kihűlni, így több napig foszlós marad.

8 szelet
Elkészítési idő: 3 óra
Egy szelet: 482 kcal