Szerencsés malacpofák


Hozzávalók
a tésztához:
5,2 dl tej, 3,5 dkg élesztő,  75-80 dkg finomliszt (a fele rétesliszt is lehet), 1 kiskanál só, 15 dkg vaj vagy sütőmargarin, 15 dkg kristálycukor
a nyújtáshoz:
finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a tészta lekenéséhez:
1 tojás
a díszítéshez:
porcukor, 42 szem mazsola

1. Bő 1 deci tejet meglangyosítunk, az élesztőt belemorzsoljuk, és meleg helyen 15 percre félretesszük, hogy fölfuthasson. A lisztet egy tálba szitáljuk, a sóval összeforgatjuk. Az olvasztott, de nem meleg vajat ráöntjük, a cukrot hozzáadjuk. Ráöntjük a fölfuttatott élesztőt is, majd a maradék meglangyosított tej nagyját hozzáöntve dagasztani kezdjük. Pár perc elteltével az összes tejet hozzáöntjük, és 5-6 percig intenzíven dagasztjuk. Közepesen kemény kalácstészta lesz belőle, amelyik elválik a tál falától. Letakarjuk, és meleg helyen kelesztjük kb. 1 órán át, ezalatt nagyjából a duplájára nő.
2.  Ez pontosan elég idő arra, hogy 21 cédulát — ennyi malacfej lesz a tésztából — papírból kivágjunk, és tréfás jókívánságokat rajzoljunk rá (lóherét, pólyást, kéményseprőt, pénzt stb.). Vigyázzunk, véletlen se használjunk mérgező tintájú tollat!
3. A megkelt tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon 60 x 45 centis téglalappá nyújtjuk. Első körben 21 darab 9-10 centis kerek lapot szaggatunk belőle, amiket kivajazott, még jobb, ha sütőpapírral bélelt tepsibe rakunk. Ezek lesznek a malacfejek. A lekenéshez való tojás egy kis tálba ütjük úgy, hogy a fehérjének kevesebb, mint a felét félretesszük a díszítéshez. A többit kissé fölverjük, a kerek tésztalapokat vékonyan lekenjük vele, és mindegyikre egy összehajtogatott kis szerencsecédulát rakunk, oda ahová majd az orra is kerül.
4. A maradék tésztából 4 centis korongokat vágunk, egyik oldalukat a kés fokával a felénél megnyomjuk, ezzel adva rajzolatot az orrnak, majd a nagyobb tésztakoronghoz tapasztjuk úgy, hogy a kis üzeneteket is eltakarja. Meglisztezett ujjal kijelöljük a szemek helyét.
5. A maradék tésztából kis darabokat szaggatunk, ebből megformáljuk a malacpofák füleit, és tojással a fejhez tapasztjuk. Mind a füleket, mind az orrokat tojással lekenjük. 20-25 percig pihentetjük, azután előmelegített sütőben, a közepesnél nagyobb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) kb. 20 perc alatt megsütjük. Hűlni hagyjuk.
6. A félretett fél tojásfehérjét egy villával félig fölverjük, majd annyi — kb. 5 evőkanálnyi — porcukrot adunk hozzá, hogy sűrű massza legyen belőle, pont olyan, mint a mézeskalács díszítéséhez való  máznak. Simacsöves habzsákba töltjük, és ezzel a cukormázzal rajzoljuk meg a malacfej szemeit.  1-1 szem mazsolát nyomunk bele, és készen is van.

Jó tanács
– Akik semmilyen formában nem ehetnek tojást, a tésztát egy kevés cukros tejjel kenjék le sütés előtt, a szem díszítéséhez pedig fehér csokoládét használjanak helyette.

21 darab
Elkészítési idő: kb. 3 óra
Egy darab: 270 kcal