Szilvásgombóc, ízes derelye (barátfüle), krumplinudli (angyalbögyölő)

Hozzávalók
a tésztához (összesen):
1,8 kg lisztes fajtájú “C” jelzésű burgonya (tisztítva áttörve 1,5 kg), 2+2 púpozott kiskanál só, 60 dkg rétesliszt 10 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy sütőmargarin, 3 tojás, 3 púzott evőkanál búzadara
a derelyéhez (kb. 15 darabhoz, egy tésztacipóhoz):
kb. 20 dkg házi vagy sütésálló (hőálló) szilvalekvár
a szilvásgombóchoz (kb. 40 darabhoz, két tésztacipóhoz):
40 szem szilva, 40 szem kockacukor, kb. 1 kiskanál őrölt fahéj
a tészta nyújtásához:
kb. 15 dkg rétesliszt
a tálaláshoz:
10 dkg vaj vagy sütőmargarin, 40 dkg zsemlemorzsa, fahéjas porcukor

1. A jól megmosott burgonyát héjában, enyhén sózott vízben megfőzzük, meghámozzuk, és még melegen burgonyanyomóval összetörjük. Amikor kihűlt, az összes többi tésztához valóval összegyúrjuk. Egy kis darab tésztát ellenőrzésképpen gyöngyözve forró vízben kifőzünk, ha túl lágy, egy kevés lisztet gyúrunk bele. Három cipót formálunk belőle.
2. Közben nagy serpenyőben a vajat fölolvasztjuk és a zsemlemorzsát kb. 8 perc alatt, kevergetve aranybarnásra pirítjuk rajta.
3. Az egyik tésztát az átlagosnál kicsit erősebben lisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastagságúra kinyújtjuk, és a széleit úgy vágjuk körbe, hogy a tészta mérete 40 x 30 centis legyen. A tészta egyik oldalára egymástól majd kétujjnyi távolságra 1-1 púpozott kiskanálnyi lekvárt halmozunk (3 sorban 5-5 kis halmot). A tészta üresen hagyott felét a lekvárosra borítjuk, és a tésztát a lekvárhalmok közötti részen a tenyerünk élével lenyomkodjuk. Derelyevágóval földaraboljuk. Enyhén sózott vizet forralunk, a derelyéket megfőzzük benne, amikor a tészta feljött a víz tetejére, nincs még kész, kb. 5 perc főzés kell neki. Amikor megfőtt, szűrőlapáttal kiemeljük, alaposan lecsöpögtetjük, a pirított morzsában megforgatjuk.
4. A következő tésztát ugyanúgy készítjük elő, mint az első változatnál. A megmosott szilvákat kimagozzuk, a magok helyére egy-egy kockacukrot és késhegynyi fahéjat hintünk. A tésztát kicsit kisebb mint 8 centis négyzetekre vágjuk (20 darab lesz belőle). Mindegyik közepére egy szilvát rakunk, a tésztát ráhajtjuk, majd lisztes kézzel gombóccá formáljuk. Forrásban lévő sós vízbe rakjuk – egyszer óvatosan megkeverjük, nehogy letapadjon –, majd pontosan úgy főzzük meg és forgatjuk pirított morzsába mint a derelyét.
5. A harmadik tésztacipóból kedvünk szerint derelyét vagy gombócot készítünk.
6. A leeső tésztákat összegyúrjuk, és 2-3 darab jó ujjnyi vastag rúddá sodorjuk. Kissé ferdén, ksujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd ezeket e kis tésztadarabokat egyenként egy kicsit megsodorjuk. Ugyanúgy főzzük meg és forgatjuk morzsába mint a derelyét vagy a gombócot.
5. Tálaláskor mindegyik tetejére fahéjas porcukrot szitálunk.

Jó tanács
– Célszerű egyszerre nagyobb mennyiségű gombócot főzni, mert jól fagyasztható. (Vigyázat, nyersen nem lehet!)
– A tésztához lisztes fajtájú régi burgonyát használjunk!
– Letakarva hűtőszekrényben 3 napig eláll, de az első nap le is fagyaszthatjuk.
– Július közepétől szeptember végéig tart a szilva szezonja, ilyenkor friss, az év többi hónapjában fagyasztott és fölengedett gyümölcsből vagy lecsöpögtetett szilvabefőttből készíthetjük.

Elkészítési idő: 3 óra
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.