Tejszínes, mandulás szelet

Tejszínes, mandulás szelet

Hozzávalók:
36 dkg finomliszt (a fele Graham-liszt is lehet), 20 dkg kristálycukor (barna cukor is lehet), 2 csomag vaníliás cukor, 2,8 dl főzőtejszín, 3 tojás, 1 csomag sütőpor
a forma kikenéséhez:
2 dkg vaj vagy sütőmargarin
a tetejére:
15 dkg vékony lapocskákra vágott mandula (készen kapható), 2-3 evőkanál  kristálycukor (barna cukor is lehet)
a locsoláshoz:
12 dkg vaj vagy sütőmargarin, 2,2 dl főzőtejszín

1. A lisztet a kétféle cukorral, a tejszínnel, a tojásokkal meg a sütőporral jól összekeverjük, majd kikent 20 x 35 centis tepsiben elsimítjuk.
2. A mandulát a 2-3 evőkanál cukorral összeforgatjuk, egyenletesen a tészta tetejére szórjuk, sőt egy kicsit bele is nyomkodjuk. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 170 ºC) kb. 25 perc alatt megsütjük.
3.  Közben a tetejére való vajat (margarint) és tejszínt egy lábasban kevergetve fölforraljuk. A kisült, még forró tésztát apránként ezzel locsolgatjuk, egészen addig, míg mindet be nem itta. Amikor teljesen kihűlt, fölszeleteljük.

20 szelet
Elkészítési idő: 45 perc
Egy szelet: 316 kcal