Torockói hamus zsák

Torockói hamus zsák

Hozzávalók
a tésztához:
35 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor (az eredeti receptben sütőpor helyett egy mokkáskanál égetett timsó szerepel), 1 mokkáskanál só, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 8 tojássárgája
a töltelékhez:
30 dkg porcukor, 30 dkg darált dió, 8 tojásfehérje
a sütőlap kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin
a szóráshoz:
vaniliás porcukor

1. A sütést megelőző napon összeállítjuk a tésztát. A lisztet a sütőporral és a sóval összeforgatjuk, a puha (szobahőmérsékletű) vajat (margarint) elmorzsoljuk benne. A tojások sárgáját hozzáadjuk, összegyúrjuk.
2. Ezután a tésztából 64 egyenlő kis golyót formálunk, amit úgy a legkönnyebb, ha addig felezgetjük a tésztát, míg 16 egyenlő részre sikerül osztani. Ezeket azután négybe vágjuk, meggömbölygetjük, és lefedve másnapig a hűtőbe tesszük.
3. A töltelékhez a tojások fehérjéből kemény habot verünk, a vége felé belekeverjük a porcukrot, és a darált diót is.
4. A tésztagolyócskákat egyenként réteslap vékonyságúra, téglalap alakúra (kb. 8 x 5 centisre) kinyújtjuk. Egy csíkban a felénk eső oldalára kb. 1 púpozott kiskanálnyi tölteléket teszünk. A tészta két oldalát kb. 1 centi szélességben a töltelékre visszahajtjuk, majd a tésztát alulról föltekerjük, azaz a töltelékre hajtjuk.
5. Vékonyan megkent sütőlapra rakjuk úgy, hogy az az oldaluk kerüljön alulra, ahol a hajtogatás van. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit nagyobb lánggal (190 ºC; légkeveréses sütőben 175 ºC) 17-18 perc alatt szép sárgásra sütjük. Még melegen vaniliás porcukorral gazdagon megszórjuk.

Jó tanács
– Máktöltelékkel is ugyanígy készíthetjük.

64 darab
Elkészítési idő: 2 óra + pihentetés
Egy darab: 112 kcal • fehérje: 2,2 gramm • zsír: 7,1 gramm • szénhidrát: 9,6 gramm • rost: 0,4 gramm • koleszterin: 34 milligramm