Túrógombóc kétféleképpen (klasszikusan és “hidegen”)


Túrógombóc

Hozzávalók
a klasszikus változathoz (12 gombóchoz):
50 dkg rögös tehéntúró, 2 tojás, 5 evőkanál (7-8 dkg) búzadara, só
a “hideg”, úgymond főzés nélküli változathoz (kb. 16 darabhoz):
5 dl tej, 5 púpozott evőkanál búzadara, 1 mokkáskanál só, 7 evőkanál (kb. 15 dkg) kristálycukor, 50 dkg rögös tehéntúró, 1 citrom reszelt sárga héja, 3 csomag vaníliás cukor, félmaréknyi mazsola
a pirított morzsához (változatonként):
5 dkg vaj vagy sütőmargarin (lehet 4 evőkanál olaj is), 5 evőkanál zsemlemorzsa
a tálaláshoz:
tejföl, porcukor, fahéj

1. A túrót mindkét változathoz szitán áttörjük, így egyfelől szép metszésfelülete lesz a gombócnak, másfelől kinyomkodjuk belőle a levegőt, így tömörödik, kevesebb búzadara kell hozzá.
2. A klasszikus változathoz a tojások sárgájával, a búzadarával és 1 csapott kiskanál sóval ízesítjük. A tojásfehérjét habbá verjük, óvatosan a túrós masszába forgatjuk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, hogy a dara megdagadjon. Ezalatt a vajat fölolvasztjuk és a morzsát közepes lángon, fakanállal szorgalmasan keverve aranysárgára pirítjuk benne.
3. Egy nagyobbacska lábasban kb. 2 liter vizet fölforralunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük. A túrós masszából vizes kézzel 12 kis gombócot formálunk, majd óvatosan a forró vízbe rakosgatjuk. Amikor a víz újra forrni kezd, kis lángra állítjuk, hogy a gombócok ne hirtelen főjenek, inkább csak dagadjanak a gyöngyöző forrású vízben.
4. Amikor a gombócok feljöttek a víz tetejére, nincsenek még készen, további kb. 10 percig kell főzni őket. A tűzet elzárjuk, a gombócokat még 5 percig duzzadni hagyjuk. Végül szűrőkanállal óvatosan hideg vízbe szedjük 10-15 másodpercre, így kívül hirtelen egy kérget kapnak s később sem esnek szét.
5. Jól lecsöpögtetjük, a morzsában meghempergetjük. Melegen, tejföllel meglocsolva tálaljuk; aki szereti, porcukrot (fahéjas porcukrot) is szitálhat rá.
6. A “hideg”, úgymond főzés nélküli változathoz a tejet fölforraljuk, a búzadarát beleszórjuk és kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. Közben kissé megsózzuk, a cukorral édesítjük. Lefödve hűlni hagyjuk, azután a szitán áttört túróval, reszelt citromhéjjal és vaníliás cukorral ízesítve simára keverjük. Végül mazsolát is keverünk hozzá. Megnedvesített kézzel gombócokat formálunk belőle, majd a pirított morzsában megforgatjuk. Hidegen, tejföllel meglocsolva tálaljuk; aki szereti, porcukrot (fahéjas porcukrot) is szitálhat rá.

4 főre
Elkészítési idő: 35 perc + 1 óra pihentetés
Egy adag klasszikus (tejföl és porcukor nélkül): 508 kcal
Egy adag “hideg” változat (tejföl és porcukor nélkül): 767 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.