Fatörzs I.


Hozzávalók
a piskótához:
7 tojás, 7 evőkanál kristálycukor, 7 evőkanál finomliszt
a tepsi kikenéséhez:
vaj vagy sütőmargarin, finomliszt
a töltelékhez:
15 dkg ribiszke – vagy málnalekvár, 10 dkg porcukor, 4 tojássárgája, 25 dkg vaj vagy sütőmargarin, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg olvasztott étcsokoládé, 1 evőkanál rum, 5 dkg durvára vágott dió vagy mandula, 5 dkg mazsola

1. A tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk.
2. Egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászitáljuk, így nem lesz csomós, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.
3. Egy nagytepsit kikenünk, belisztezünk vagy sütőpapírral kibéleljük. A masszát egyenletesen rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 20 perc alatt megsütjük.
4. A sütőből kivéve enyhén meglisztezzük a tetejét, majd gyúródeszkára borítjuk – ha van rajta papír, lehúzzuk róla –, és föltekerjük. Papírba vagy konyharuhába csomagoljuk, és megvárjuk, amíg kihűl. Ezután óvatosan kihengergetjük, és vékonyan megkenjük a megforrósított lekvárral (ha túl sűrű lenne, egy kevés likőrrel hígíthatjuk).
5. A porcukrot a tojássárgájával kikeverjük, majd vízgőz fölött krémesre főzzük, és hűlni hagyjuk. A puha (szobahőmérsékletű) margarint először magában, majd a vaníliás cukorral keverjük habosra. Az olvasztott csokoládét belecsorgatjuk, majd apránként a kihült cukros tojáskrémet, végül a rumot is belekeverjük.
6. A krém kétharmadát egyenletesen a piskótalapra kenjük – ha a lekvár már kellően megdermedt rajta – a durvára vágott dióval és a langyos vízbe áztatott, lecsöpögtetett mazsolával megszórjuk. Szorosan föltekerjük, a maradék krémmel körbekenjük. Villával belekarcoljuk a törzset. Csíkokra vágott mandulával, pirított dióval, mogyoróval, kókuszreszelékkel és marcipánfigurákkal egyaránt díszíthetjük. Tálalás előtt behűtjük, hogy szépen szeletelhessük.

16 szelet
Elkészítési idő: 1 óra
Egy szelet: 340 kcal