Hozzávalók
a piskótatekercshez:
6 tojás, 6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál finomliszt
a töltelékhez:
2 dl tej, 20 + 10 dkg kristálycukor, 10 dkg keserű kakaópor, 20 dkg vaj, 10 dkg tisztított pirított natúr mogyoró, 1 evőkanál olaj, 35 dkg (lé nélkül mérve) kimagozott meggybefőtt (eredetileg konyakmeggy), 8-10 dkg mazsola
a tálaláshoz:
tejszínhab
1. Először a töltelékhez való csokoládékrémet főzzük meg. Ehhez a tejet 20 deka cukorral, a kakaóval meg a vajjal lábasba töltjük, és kevergetve 2-3 percig főzzük, amíg minden fölolvad benne, szép sima lesz. Hűlni hagyjuk, majd néhány órán, mégjobb, ha egy éjjelen át, hűtőszekrényben dermesztjük. Ezután elektromos habverővel pár perc alatt jó habosra keverjük.
2. A piskótatekercshez a tojások sárgáját a cukor kétharmadával fehéredésig keverjük. Ez elektromos habverővel, maximális fokozaton 3-4 perc. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk.
3. Egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászitáljuk, így nem lesz csomós, majd óvatos mozdulatokkal összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.
4. Egy nagy tepsit kivajazunk, belisztezünk vagy sütőpapírral kibélelünk. A masszát egyenletesen rásimítjuk. Előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 20 perc alatt megsütjük.
5. A kisült piskótalap tetejét liszttel enyhén behintjük, gyúrólapra borítjuk, még melegen lehúzzuk róla a sütőpapírt (már ha volt rajta), és feltekerve újra belecsomagoljuk (konyharuhába is lehet). Azért még melegen, mert ha kihűlt törik, nem csavarható.
6. A mogyorót gorombára (durvára) vágjuk. A maradék 10 deka cukrot serpenyőben karamellizáljuk, a mogyorót beledobjuk. A tűzről levéve megolajozott tányérra kanalazzuk, hűlni hagyjuk, majd durvára vágjuk. A meggybefőttet lecsepegtetjük, félbevagdossuk, majd a cukros mogyoróval (grillázzsal) és a mazsolával (ezt előtte rummal meglocsolhatjuk, de langyos vízbe is áztathatjuk) együtt a csokoládákrém kétharmadába keverjük.
7. Ezt a gazdag tölteléket a kihengergetett tésztára simítjuk, majd felcsavarjuk. A maradék csokoládékrémmel körbekenjük, villával becsíkozzuk, hűtőszekrényben néhány órán át dermesztjük. Tálaláskor forró vízbe mártott késsel kb. ujjnyi vastagon fölszeleteljük.
14 szelet
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc + dermesztés
Egy szelet (tejszínhab nélkül): 423 kcal • fehérje: 6,9 gramm • zsír: 20,9 gramm • szénhidrát: 51,6 gramm • rost: 4,2 gramm • koleszterin: 115 milligramm