Hozzávalók:
2 dkg élesztő, 2,5 dl tej, 2 csapott evőkanál kristálycukor, csipetnyi só, 40 dkg finomliszt, 3 tojásságája
a töltelékhez:
15 dkg vaj, 15 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor
a nyújtáshoz:
finomliszt
a lábas vagy tűzálló tál kikenéséhez:
vaj, kristálycukor
a tészták körbekenéséhez:
4-5 dkg vaj
a locsoláshoz:
1 csomag vaníliás cukor, 1-2 evőkanál kristálycukor, 1,5 dl zsíros tejszín (lehet tej is)
1. A tésztához az élesztőt a meglangyosított tejbe morzsoljuk, a fele cukrot beleszórjuk, s meleg helyen 15 perc alatt fölfuttatjuk. A liszt nagy részét tálba öntjük, a tejes élesztővel, a maradék cukorral és a sóval meg a tojások sárgájával közepesen kemény tésztává gyúrjuk-dagasztjuk. Az állagát a félretett liszttel állítjuk be tökéletesre. Aki szereti, a tésztába reszelt citromhéjat is beledolgozhat. Letakarva, meleg helyen kb. 45 perc alatt megkelesztjük.
2. A töltelékhez a puha (szobahőmérsékletű) vajat először magában, majd a kétféle cukorral keverjük habosra. A megkelt tésztát enyhén belisztezett gyúrólapon 50×30 centisre, téglalap alakúra nyújtjuk, a cukros vajjal egyenletesen megkenjük. Ezután felcsavarjuk, majd belisztezett késsel 3 centi vastagon fölszeleteljük. Két közepes vagy egy nagyobb lábast, tűzálló tálat vagy hagyományos tortaformát jól kivajazunk, cukorral behintünk, majd a tésztatekercseket (nekünk 14 darab lett) nem túl szorosan belerakosgatjuk úgy, hogy az oldalukat egy kevés olvasztott vajjal kenjük körbe, így könnyen szétszedhetőek sütés után.
3. Meleg helyen 1 órán át kelesztjük, azután a maradék vajjal lekenjük, és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 20 percig sütjük. Ekkor a vaníliás cukorral és a cukorral édesített tejszín felével meglocsoljuk-kenjük, és további 15-18 percig sütjük, közben a locsolást még egyszer megismételjük. 15 percig hűlni hagyjuk, majd még forrón tálra borítjuk, mert ha kihűlt, nem jön ki a cukormáz miatt.
Jó tanács
– Ha tortaformában sütjük, azt érdemes alufóliával kívülről alaposan körbeburkolni, mert sütés közben a fölolvadó vaj a legkisebb résen is kifolyhat belőle a sütőtérbe.
kb. 14 db
Elkészítési idő: bő 3 óra
Egy darab: 294 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.