Sonkás csirke

Sonkás csirke
Hozzávalók:
1,2 kg-os konyhakész csirke, só, 3 evőkanál finomliszt, 4 evőkanál olaj, 30 dkg gépsonka (csirkesonka is lehet), 1 vöröshagyma, 1 evőkanál sűrített paradicsom, kb. 4 dl víz, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt

1. A csirkét megmossuk, leszárogatjuk, majd 8 részre vágjuk. Ehhez először a hátára fektetjük, mellénél hosszában kettéhasítjuk, az így kapott feleket pedig elnegyedeljük: levágjuk a szárnyát egy kis mellével együtt, majd lekanyarítjuk a combját is, amit a forgónál kettécsapunk. Kissé megsózzuk, majd a lisztben megforgatjuk. A megforrósított olajon körös-körül megpirítjuk, lecsöpögtetve tűzálló tálba vagy tepsibe átrakjuk.
2. A sonkát apróra vágjuk, a visszamaradó olajban kevergetve megpirítjuk, majd szűrőlapáttal kiemelve, lecsöpögtetve a csirkére szórjuk.
3. A hagymát megtisztítjuk, lereszeljük vagy finomra vágjuk, a visszamaradó olajban aranyszínűre sütjük. A sűrített paradicsomot belekeverjük, a vízzel fölöntjük. Ha forr, a sonkás csirkére locsoljuk, majd a tálat alufóliával lefedjük. A pecsenyét közepesen forró sütőben (kb. 180 ºC) 45-50 perc alatt puhára pároljuk.
4. A puha húst kiemeljük, levét egy lábasba öntjük, a tejföllel és a reszelt sajttal gazdagítjuk-sűrítjük, felforraljuk, végül a csirkét is átforrósítjuk benne. Párolt rizs illik hozzá köretnek.

4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag (köret nélkül): 704 kcal