Roston sült kappan alföldi salátával

Roston sült kappan alföldi salátával
Hozzávalók:
2 kisebb, konyhakész kappan (kakas), só, őrölt fekete bors, majoránna
a sütéshez:
kb. 1 dl olaj
a salátához:
60 dkg fejes káposzta, 40 dkg sárgarépa, 1 kiskanál só, 25 dkg csemegeuborka, 2-3 evőkanál olaj, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 csapott evőkanál porcukor, 2 evőkanál 5 százalékos csemege ételecet vagy tárkonyecet, 1 csokor petrezselyem

1. A szárnyasokat félbehasítjuk, kívül-belül megsózzuk. Belsejüket megborsozzuk, majoránnával fűszerezzük és letakarva, hűtőszekrényben 2 órán át érleljük.
2. Ezután a kappanokat megolajozott nyársra húzzuk és faszénparázson, az olajjal gyakorta kenegetve pirosra, porhanyósra sütjük. Természetesen grillsütőben vagy rácsra fektetve sütőben is elkészíthetjük.
3. Az alföldi salátához a kitorzsázott káposztát legyaluljuk vagy vékonyan fölszeleteljük. A sárgarépát megtisztítjuk és karikákra vágjuk, majd a káposztával összekeverjük, és megsózzuk. Többször megforgatva 1 órán át pihentetjük, azután a karikákra vágott uborkát is hozzáadjuk, majd az olajjal meglocsoljuk és megborsozzuk. A porcukorral meg az ecettel ízesítjük, végül a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. Tálaláskor a sült kappant félbevágjuk, tányérokra rakjuk és a salátát köréhalmozzuk.

Jó tanács
– Aki paleo életmódot folytat, a kappant liba vagy sertészsíron süsse, a salátába pedig porított nyírfacukrot keverjen.
– Gyorsabban elkészül, ha a kakasokat negyedekbe vágjuk, és így sütjük ropogós pirosra.

4 főre
Elkészítési idő: 2 óra + érlelés
Egy adag: 515 kcal