E-vitamin (tokoferol)

Zsírban oldódó vitamin, melyből egy 70 kilós ember napi szükséglete 5-25 milligramm (mg). Akkor hasznosul a legjobban, ha a szervezetben elég többszörösen telítetlen zsírsav, A- és C-vitamin, valamint szelén és cink van. Felszívódását, illetve hasznosulását elsősorban a zsírok és a fogamzásgátló tabletták rontják. Az E-vitamin kedvezően befolyásolja a sejtek energiafolyamatait, védi az oxidációtól az esszenciális zsírsavakat, a vörösvérsejtek stabilitását és ellenálló képességét növeli, szükséges a jó szexuális funkciókhoz, gátolja a szervezetben az érelmeszesedésben és a káros lerakódásokban szerepet játszó ún. szabad gyökök keletkezését. Hiánya esetén: bőrelváltozások, izomgyengeség, szemizom-károsodás léphet fel. Fontos tudni, hogy a többi zsírban oldódó vitaminhoz képest rövidebb ideig tárolja a szervezet, így esetleges kisebb túladagolása nem okoz elváltozást.

A legtöbb E-vitamint 100 grammra vonatkoztatva a következő élelmianyagok tartalmazzák:

hidegen sajtolt búzacsíraolaj  255,0 mg tökmagolaj  248,0 mg kukoricacsíra  230,0 mg szójaolaj  118,0 mg napraforgóolaj  60,0 mg finomított napraforgóolaj  32,0 mg tökmag  38,5 mg mogyoró  28,0 mg szója   21,6 mg vitaminozott Rama margarin  20,0 mg búzacsíra  17,6 mg szárított csipkebogyó  9,0 mg gesztenye  8,3 mg földimogyoró  8,0 mg mandula  7,5 mg petrezselyemzöld  6,6 mg kukorica  5,8 mg kapor, extrudált szójakocka, -granulátum és -liszt  6,0 mg dió  5,3 mg zellerzöld  5,0 mg mák  4,9 mg zabpehely  3,7 mg avokádó, pulykahús, spárga  2,5 mg