Hozzávalók:
60 dkg csirkemellfilé, 1 kiskanál só, 1 kiskanál hagymapor (hagymagranulátum), 2 evőkanál fehérbor, 2,5 evőkanál étkezési keményítő, 1 tojásfehérje, 10 dkg pörkölt sózatlan földimogyoró, 1 kiskanál szecsuáni bors, 1 piros kaliforniai paprika (20-25 dkg), 1 csomó (5 darab) újhagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 evőkanálnyi apróra vágott friss gyömbér, 6-7 evőkanál olaj, 1 kiskanál csiliszósz vagy darált csilipaprika (Erős Pista is lehet), 2 evőkanál kristálycukor vagy barnacukor (méz is lehet), 2 evőkanál kínai fekete rizsecet (balzsamecettel helyettesíthető), 3-4 evőkanál sötét szójaszósz, 3 dl víz
1. A fenti elnevezés – néhol Kung-pao – szerte a nagyvilágban ugyanazt a remek fogást, a mogyorós csirkét jelenti.
A húst megmossuk, leszárogatjuk majd 1,5-2 centis kockákra vágjuk, tálba szórjuk. A sóval, a hagymaporral (összetört granulátummal) és a borral alaposan összekeverjük. 1,5 evőkanál keményítőt rászórunk, a tojásfehérjét hozzáadjuk, és alaposan összedolgozzuk. 20-25 percig érleljük.
2. A mogyorót wokban, 1-2 evőkanál olajon megpirítjuk, leszűrjük. A szecsuáni borsot a mogyoró helyére szórjuk, kissé megpirítjuk, mozsárban összetörjük. A kaliforniai paprikát 2 centis kockákra daraboljuk. Az újhagymát megtisztítjuk, zöldjét vékonyan fölkarikázzuk, a többit 2 centi vastagon fölszeleteljük. A megtisztított fokhagymát és gyömbért finomra vágjuk.
3. 2-3 evőkanál olajat wokban, ennek híján széles vasserpenyőben megforrósítunk. Kb. 1 perc múlva füstölni kezd, ekkor jó. A pácolt csirkét kissé lecsöpögtetve rárakjuk, 5-6 perc alatt megpirítjuk, szűrőben lecsöpögtetjük.
4. A wokot kimossuk, kitöröljük, 2-3 evőkanál olajat beleöntünk. Hozzáadjuk a gyömbért, fokhagymát, szecsuáni borsot és 10-15 másodpercig pirítjuk. Rászórjuk a paprikakockát, 1 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az újhagymát és újabb 1 percig pirítjuk. A csirkét hozzáadjuk, a cukorral, az ecettel és a szójaszósszal ízesítjük. A maradék 1 evőkanál keményítőt a vízzel simára keverjük, az előzőekre öntjük. 2-3 percig főzzük, ezalatt kellően besűrűsödik.
5. Tányérokra halmozzuk, a pirított mogyoróval és újhagymazölddel megszórjuk. Párolt jázminrizs illik hozzá köretnek.
Jó tanács
– Ha épp nincs újhagyma, a póré is jó bele.
– Csirkemell helyett csirkefelsőcomb filéből is készülhet.
4 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag (köret nélkül): 503 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.