Kínai mogyorós csirke – Gong-bao (Kung Pao)

Hozzávalók:
50 dkg csirkemellfilé, 1 kiskanál só, fél kiskanál hagymapor (opcionális), 2 evőkanál fehérbor, 2,5 evőkanál étkezési keményítő, 1 tojásfehérje, 1 csapott evőkanál szecsuáni bors, 4-5 szárított csilipaprika (lehet helyette friss kaliforniai paprika vagy kápiapaprika is), 4-5 újhagyma, 3 gerezd fokhagyma, diónyi darab friss gyömbér, 4 evőkanál olaj, 1 kiskanál Erős Pista (darált csilipaprika), 2 evőkanál barnacukor, 2 evőkanál kínai fekete rizsecet (balzsamecettel helyettesíthető), 3 evőkanál sötét szójamártás, 3 dl víz, 8-10 dkg pörkölt földimogyoró

1. A fenti elnevezés – néhol Kung-pao – szerte a nagyvilágban ugyanazt a remek fogást, a mogyorós csirkét jelenti.
A húst megmossuk, leszárogatjuk majd 1-1,5 centis kockákra vágjuk, tálba szórjuk. A sóval, a hagymaporral és a borral alaposan összekeverjük. 1,5 evőkanál keményítőt rászórunk, a tojásfehérjét hozzáadjuk, és alaposan összedolgozzuk. 20-25 percig érleljük.
2. A szecsuáni borsot apróra vágjuk, de az is jó, ha zacskóba töltjük és egy sodrófát görgetve rajta durvára törjük. A csilipaprikákat kisujjnyi vastagon földaraboljuk. Az újhagymát megtisztítjuk, 1,5 centi vastagon fölkarikázzuk. A megtisztított fokhagymát és gyömbért finomra vágjuk.
2. A fele olajat wokban, ennek híján széles vasserpenyőben megforrósítjuk. Kb. 1 perc múlva füstölni kezd, ekkor jó. A pácolt csirkét rárakjuk, 6-7 perc alatt megpirítjuk, majd szűrőlapáttal kiemeljük.
3. A többi olajat a wokba öntjük, az Erős Pistát hozzáadjuk, keveredve fél percig pirítjuk. Ekkor kerül bele a szecsuáni bors, a fokhagyma, a gyömbér, a paprika és a barna cukor. Kevergetve 3-4 percig pirítjuk. A csirkét hozzáadjuk, az ecettel és a szójaszósszal ízesítjük. A maradék 1 csapott evőkanál keményítőt a vízzel simára keverjük, az előzőekre öntjük.
4. Beleszórjuk az újhagymát, kevergetve 2 percig főzzük, ezalatt a leve kellően besűrűsödik. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a mogyorót és azonnal tálaljuk. Párolt jázminrizs illik hozzá köretnek.

Figyelem!
– Ez a fogás, az eredeti ízvilágnak megfelelően az átlagosnál csípősebb. Aki ezt tompítani szeretné, fele szecsuáni borssal és Erős Pistával készítse, illetve a szárított csilipaprika helyett kaliforniai paprikát vagy kápia paprikát használjon.

Jó tanács
– Ha épp nincs újhagyma, a póré is jó bele.
– Csirkemell helyett csirkefelsőcomb filéből is készülhet.

4 főre
Elkészítési idő: 40 perc
Egy adag (köret nélkül): 503 kcal
A recept elkészítése IDE KATTINTVA a YouTube-on is megtekinthető.