Hozzávalók:
2-3 gerezd fokhagyma, 3 dundi újhagyma, 2 alma (kb. 20 dkg), 4 dkg vaj, 2 zsemle, 1 tojás, só, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors, 1 kiskanálnyi bazsalikom, 5 dkg reszelt gouda sajt, 4 fél csirkemellfilé (kb. 60 dkg)
a fólia kikenéséhez:
2-3 evőkanál olaj
az almapüréhez:
4 alma, 3 dl víz, fahéj, szegfűszeg, 1 dl fehérbor
a bundás almához:
1 tojás, 5 evőkanál finomliszt, csipetnyi só, 1,5 dl tej, 4 alma a sütéshez:
kb. 1 dl olaj
1. Ebben a könnyű, ínycsiklandó fogásban az alma hármas szerepet kap. A fokhagymát és az újhagymát megtisztítjuk, mindkettőt finomra aprítjuk. Az almákat meghámozzuk és 0,5 centis kockákra vágjuk. A vajat egy serpenyőben fölolvasztjuk, a fokhagymát és az újhagymát kb. fél perc alatt megfonnyasztjuk benne. Az almát rászórjuk, 3-4 percig pirítjuk, hűlni hagyjuk. A zsemléket hideg vízben áztatjuk, kifacsarjuk, a tojással együtt az előzőekhez adjuk. 1 csapott kiskanálnyi sóval meg a fele borssal meghintjük, a fölaprított bazsalikommal fűszerezzük, a sajtot is hozzáadjuk.
2. A fél csirkemelleket lapjában bevágjuk, kihajtjuk, kissé téglalap alakúra kiverjük. Széleit, inas részeit bevágjuk, kb. 1 kiskanálnyi sóval beszórjuk. Egyenként megolajozott alufólialapra fektetjük. A maradék borssal behintjük, a tölteléket vastagabb csíkban a közepére halmozzuk.
3. A fólia segítségével felcsavarjuk, akkor jó, ha a hús összeér a töltelék körül. A fólia két végét egymással ellentétes irányban csavarjuk, így lesz szoros. Tepsibe rakjuk, egy kevés vizet öntünk alá és előmelegített sütőben közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) 30 percig sütjük.
4. Az almapüréhez a gyümölcsöt meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, lábasba szórjuk és a vizet ráöntjük. Kis darab fahéjjal és néhány szem szegfűszeggel fűszerezzük, fölforraljuk. Lefödve, kis lángon kb. 10 percig puhítjuk, a borral meglocsoljuk, habverővel pürévé keverjük.
5. A bundás almához a tojást a liszttel, a sóval és a tejjel simára keverjük. Az almákat meghámozzuk, magházukat kifúrjuk, a gyümölcsöt 4-4 karikára vágjuk. A sűrű tésztába forgatjuk, forró olajban oldalanként kb. 1,5 percig sütjük. Papírtörlőre szedve lecsöpögtetjük.
6. Tálaláskor a hústekercseket a fóliából kibontva fölszeleteljük, tányérokra rakjuk, az almapürével körülöntjük. A bundás almával és párolt rizzsel kínáljuk.
Jó tanács
– Pulykamellből ugyanígy készíthetjük.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 30 perc
Egy adag (rizs nélkül): 728 kcal • fehérje: 51,3 gramm • zsír: 32,7 gramm • szénhidrát: 57,1 gramm • rost: 3,5 gramm • koleszterin: 246 milligramm