Étel a legjobb orvosság

Leginkább azzal foglalkozunk, mit ne együnk, mert egészségtelen. Aki ettől elkedvetlenedett, ne bánkódjon tovább, mert sok olyan élelmianyag is van, amelyik gyógyító hatású. Pontosabban rendszeres fogyasztásukkal elkerülhetőnek tűnik számos betegség. Az alábbi táblázatban ezt foglaltuk össze röviden (részletesen Hargitai György–dr. Romhányi Csaba Az étel a legjobb orvosság című kétkötetes könyvében olvashatnak ezekről).
Agyi érbetegség: fekete ribizli, padlizsán, tengeri moszatok (algák)
Álmatlanság: méz
Asztma: kávé, vöröshagyma
Bélférgesség: papaya
Bőrfiatalító: avokádó
Cukorbetegség: alma, búzakorpa, csicseriborsó, dió, ginzeng, lencse, mogyoró, szárazbab, szója, vöröshagyma, zab, zöldborsó
Epekőképződés, epetermelés: articsóka, fekete retek, szója, torma
Fájdalom: erős paprika, méz
Fekélybetegség: banán, édesgyökér, fejes káposzta, joghurt, rebarbara, tej
Fertőzések (baktériumok, vírusok): áfonya, csalán, eper, édeskömény, édesgyökér, fokhagyma, ginzeng, joghurt (nem pasztörizált), méz, rebarbara, szőlő, tea, tengeri moszatok (algák), vízitorma
Fizikai teljesítőképesség: ginzeng
Fogszuvasodás: cseresznye, kávé, kukorica, tea
Gyomor-, bélhurut: articsóka, rebarbara
Hajnövekedés: csalán
Hajszálérvérzések: hajdina
Hasmenés: barna rizs, fekete ribizli, joghurt (nem pasztörizált), méz, rebarbara, tej
Húgyúti gyulladás: vörös áfonya, vízitorma
Immunstimuláló: édesgyökér, ginzeng, köles
Magas összes vérkoleszterinszint: alma, avokádó, árpa, banán, barna rizs, busa, búzacsíra, csicseriborsó, egres, eper,
fokhagyma, ginzeng, grépfrút, gyömbér, kagylók, körte, kukorica, lencse, lenmag, mandarin, mandula, napraforgómag,
narancs, rákok, rozs, sárgarépa, szárazbab, szeder, szezámmag, szója, tengeri moszatok (algák), vöröshagyma, zab
Magas LDL-koleszterin-szint: avokádó, barna rizs, busa, búzacsíra, csicseriborsó, fokhagyma, ginzeng, lencse, lenmag, mandula, napraforgómag, rozs, szárazbab, szezámmag, szója, tengeri moszatok (algák), vöröshagyma, zab, zöldborsó
Alacsony HDL-koleszterinszint-növelő: banán, busa, fokhagyma, ginzeng, szója, vöröshagyma, zab
Köptető: édeskömény, édesgyökér, mustár
Köszvény: csalán, cseresznye, zeller
Kötőszövet-regeneráció: hajdina, köles
Krónikus bőrgyulladás: erős paprika, fokhagyma, vöröshagyma, zab
Krónikus reumás ízületi gyulladás: csalán, mustár, tengeri halak
Májvédelem: articsóka, ginzeng
Pikkelysömör: erős paprika, lenmag, tengeri halak
Roborálás: csalán, ginzeng
Szellemi teljesítőképesség: ginzeng
Székrekedés, emésztésserkentés: ananász, árpa, búzakorpa, csicseriborsó, datolya, egres, édeskömény, fekete retek,
füge, gyömbér, kajszibarack, körte, lencse, lenmag, málna, meggy, mustár, papaya, rebarbara, rozs, sárgarépa, szárazbab, szeder, szilva, szója, zab, zeller, zöldbab
Tengeribetegség, szédülés: gyömbér
Tumorok megelőzése: avokádó, brokkoli, búzacsíra, búzakorpa, cékla, citrom, csicseriborsó, csipkebogyó, csalán, dió, egres, élesztő, eper, fejes káposzta, fokhagyma, füge, ginzeng, grépfrút, hajdina, joghurt, kajszibarack, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kivi, körte, lencse, málna, mandarin, mandula, mangold, mogyoró, napraforgómag, narancs, olívaolaj, padlizsán, paraj, petrezselyem, rebarbara, sárgadinnye, sárgarépa, spárga, sütőtök, szárazbab, szeder, szezámmag, szója, szőlő, tea, tej, tengeri moszatok (algák), torma, vízitorma, zöldborsó, zöldbab, zöldpaprika, zsázsa
Véralvadás fokozódása: erős paprika, fokhagyma, ginzeng, gyömbér, hajdina, mustár, sárgadinnye, tengeri moszatok (algák), vöröshagyma
Vérzsírszint-emelkedés: barna rizs, busa, búzacsíra, fokhagyma, ginzeng, kagylók, osztriga, szója, tengeri halak
Vesekőképződés: barna rizs, búzakorpa, teljes őrlésű búzaliszt, édeskömény, szója, zeller
Vizelethajtó: articsóka, csalán, zeller