A kenyér ősi táplálékunk, még ünnepe is van. Sokfélét kapni: fehéret, barnát, rozsosat, krumplisat stb. Közös tulajdonságuk, hogy kitűnő szénhidrátforrások, zsír szinte egyáltalán nincs bennük. Fehérjéjük tejjel, sajttal, felvágottal kiegészítve szintén értékes lehet. A teljes őrlésű lisztből (benne van a gabona korpája is) készült barna kenyerek a legértékesebbek, mert a már említetteken kívül sok B-vitamint és rostot is tartalmaznak. Ha van címke a kenyéren, mindenképp böngésszük át, egyrészt, hogy megtudjuk teljes őrlésű gabonából van-e, másrészt, hogy van-e benne tartósítószer vagy színezék (ilyen fajtából is van bőven). Általában kalóriatartalma miatt éri támadás a kenyeret. Annyi igaz, hogy 10 dekában átlag kb. 260 kalória van, ám ami rákerül, vagy amit iszunk hozzá, gyakorta energiadúsabb ennél. (Érdemes elmélyedni a kalóriatáblázatban, amiből kiderül, mi is az igazság.)