Hozzávalók:
40 dkg sertéscomb vagy lapocka, 1 közepes vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 babérlevél, 1 csapott kiskanál só, 2 közepes sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 20 dkg kis szemű csiperkegomba (lehet más fajta is, például szekfűgomba), 15 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 tyúkhúsleveskocka vagy 1 kiskanál ételízesítő por, 1 kiskanál mustár, fél citrom leve, késhegynyi őrölt fekete bors, fél mokkáskanál majoránna, 1 dl tejföl, 1 dl főzőtejszín, 1 evőkanál finomliszt, 1 kis csokor friss vagy 1 csapott kiskanál szárított tárkonylevél
1. A sertéscombot megmossuk, leszárogatjuk, majd egycentis kockákra, a megtisztított hagymát pedig finomra vágjuk. Együtt egy lábasban az olajon, kevergetve, közepes lángon 4-5 percig illetve addig sütjük, míg a hús ki nem fehéredik. A babérlevelet beledobjuk, megsózzuk, egy kevés vizet öntünk alá, majd lefödve, kis lángon kb. 50 perc alatt teljesen puhára pároljuk, végül fedő nélkül zsírjára sütjük.
2. Amíg a hús készül, a zöldségeket megtisztítjuk. A sárgarépát meg a gyökeret a combhoz hasonló, egycentis kockákra vagy félkarikákra, a gombát cikkekre vágjuk. Mindezeket a hússal összekeverjük és 3-4 percig pirítjuk. Kb. 1,2 liter vízzel fölöntjük, a zöldborsót meg az ételízesítőt beleszórjuk. Fölforraljuk, majd kis lángon kb. 20 percig főzzük, amíg minden meg nem puhul.
3. A mustárt a citrom levével, a borssal, a majoránnával meg egy kevés vízzel összekeverjük (így jól oldódik) és a levesbe öntjük. A tejfölt a tejszínnel és a liszttel simára dolgozzuk. Egy kevés forró levest merünk rá, ami azért kell, hogy a hideg habarást a forró leves nehogy összekapja. (Ha csomósnak tűnik, a biztonság kedvéért szűrjük át.) Ezután egyszerre a kis lángon fövő levesbe öntjük és 2-3 percig forraljuk, hogy leve kissé besűrűsödjön. A tárkonyt megmossuk, a leveleket a szárról lecsipkedjük, finomra vágjuk. A levesbe szórjuk, és épp csak 1-2 percig forraljuk benne, így markáns íze, zamata megmarad.
Jó tanács
– Ugyanígy készíthetjük borjúból, szarvasból vagy őzből illetve pulykafelsőcomb filéből is.
Jó tanács
– Aki paleo életmódot folytat, olaj helyett sertészsírral, tejföl, tejszín és liszt nélkül főzze, esetleg kókuszsűrítménnyel ízesítse.
– Letakarva hűtőszekrényben 3-4 napig eláll.
4 főre
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc
Egy adag: 572 kcal • 25,3 g fehérje • 42,3 g zsír • 22,3 g szénhidrát • 5,6 g rost • 106 mg koleszterin